Polisen beslagtog elfenben

Uppsalapolisen har beslagtagit ett 20-tal elfenbensfigurer som Uppsala auktionskammare annonserat ut. Hanteringen kan strida mot EU:s konvention om utrotningshotade djur.

2 september 2013 14:24

Enligt polisen gjordes beslaget för en dryg vecka sedan efter en anmälan från en privatperson. Uppsala auktionskammare hade då annonserat ut figurerna, som ska vara kinesiska, på sin hemsida inför förra veckans auktion.
– Vi gjorde beslaget därför det fanns misstanke om otillåten försäljning av elfenben. I så fall rör det sig om ett så kallat artskyddsbrott, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.
Just nu pågår en analys av föremålen. Bland annat måste de åldersbestämmas av en expert på området. Polisen ska också fastställa om det är elfenben i figurerna och inte något annat material.

Elefanter är utrotningshotade så de internationella bestämmelserna för handel med elfenben är stränga. Så kallat Cites-intyg krävs för föremål tillverkade efter 1947. För äldre föremål krävs att säljaren ”på ett trovärdigt sätt” kan styrka att föremålet tillverkats före 1947.
Det anser intendent Charlotte Widenfelt att auktionskammaren kan. Enligt henne är figurerna från sent 1800-tal eller början av 1900-talet.
– Vi anser att vi kan styrka ålder. Bland annat genom historiskt bakgrundsmaterial från de som äger föremålen, från expertutlåtanden, jämförbara objekt och från litteraturen. Vissa av figurerna har dessutom varit utställda på Östasiatiska museet, säger hon.

Trots att utredningen kastar sin skugga över Uppsala auktionskammare så anser Charlotte Widenfelt att uppmärksamheten är bra för branschen.
– Det är viktigt att regelverket följs och allmänheten blir mer medveten om att elfenben kan komma från utrotningshotade djur. Vi får in många föremål av elfenben. Men tackar nej till majoriteten av dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!