Pendlares framtid tema för möte

Tågförseningar och utbyggnad av flera spår mellan Uppsala och Stockholm var frågor som diskuterades under måndagskvällens öppna seminarium om pendling.

12 november 2012 22:09

Ett 30-tal personer hade samlats på Katalin för att höra politiker och kollektivtrafikchefen Johan Wadman framföra sina tankar kring framtidens pendling för Uppsalaborna. Socialdemokraterna i Uppsala stod som initiativtagare.

Anders Ygeman (S), ordförande för riksdagens trafikutskott, inledde med att förklara vilken satsning som man främst behöver göra för att förbättra tågtrafiken:
– Sverige och Uppsala har inte den tågtrafik vi förtjänar. Historiskt sett har det inte investerats tillräckligt mycket pengar på järnvägsunderhåll. Regeringen satsar inte heller i dag pengar på att underhålla järnvägarna, det behövs mer pengar och det är vi i Socialdemokraterna beredda att satsa.

Marlene Burwick (S), kommunalråd i Uppsala, framhöll vikten av att pendlare ska kunna lita på att de kommer fram i tid.
– Det handlar om pålitlighet. Allt fler människor känner sig inte längre säkra på att de kommer fram till jobbet, skolan eller för att hämta barnen på dagis i tid. Människor börjar allvarligt fundera på om de kan ha ett liv som ser ut på det sättet. Vi har som mål att fördubbla resandet med kollektivtrafik, men hur ska vi kunna göra det om det inte finns något förtroende för att tågen faktiskt kommer i tid?

En avgörande faktor för att kunna minska störningar och förseningar på sträckan Uppsala–Stockholm, är enligt Marlene Burwick att bygga ut från nuvarande två till fyra spår.
Johan Wadman framhöll att SL:s tåg kommer att gå ända till Uppsala, från och med den 9 december:
– Detta innebär en förstärkning. Det kommer att finnas fyra gånger så många platser på SL:s tåg än vad det gör på Upptåget i dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Gidlöf