Patientmaten har blivit bättre

Fler har blivit nöjdare med patientmaten på Akademiska sjukhuset och på lasarettet i Enköping. Det visar den enkätundersökning som landstinget nyligen genomfört.

30 november 2011 20:31

Det är tredje året som en liknande undersökning gjorts, och värdena på det nöjdkundindex som sammanställts är nu jämförbara med de som blev resultatet efter undersökningen 2009. Då hade Uppsala läns landsting ännu inte gått över till ett gemensamt produktionskök i Västerås tillsammans med landstinget i Västmanland.
Direkt efter övergången till det gemensamma köket med mat som levererades färdiglagad för uppvärmning på Akademiska och i Enköping, var kritiken hård mot den nya matordningen. Det avspeglades också i den enkätundersökning som gjordes förra året.

Nu har maten blivit bättre, och också resultaten i nöjdkundindexet. Det sammanfattande betyget i indexet för Akademiska blev 67 på en skala från 1 till 100, och 66 för lasarettet i Enköping.
– Förra året hade vi ett sämre resultat som kan ha berott på svårigheter i samband med övergången. Nu är vi tillbaka på den tidigare nivån och vill naturligtvis att maten ska bli ännu bättre. Nu har vi ett bättre utgångsläge, säger Nina Lagh (M), ordförande i landstingets produktionsstyrelse.
Marcus Johansson från Lillkyrka söder om Enköping är en av dem som provat på sjukhusmaten på Akademiska i samband med undersökning och operation av ett öga.
– Det är gott, fläskpannkaka med lingonsylt och grönsaker, säger han och äter rent på middagstallriken när UNT besöker honom.

När han var inne på samma avdelning för ett halvår sedan var han också nöjd med maten, till sin egen förvåning eftersom han hört att den skulle vara väldigt dålig. Men middagslaxen var godare den här gången än förra.
– Och servicen är bra, sköterskorna kommer med maten och de är väldigt hjälpsamma, tillägger han.
Nöjd patient. Marcus Johansson är nöjd med maten han fått då han legat inne på Akademiska sjukhuset för en ögonoperation. Och hans fästmö Victoria Jelséus säger skrattande att hon varskott honom om att sådan uppassning vid maten som han fått på Ackis kommer han inte att få hemma. Foto: Oscar Segerström

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille