Ovanligt varmt i november

Tycker du också att det varit varmt i november? Temperaturen i Uppland har under månaden har legat på 1-3 grader högre än normalt och de varma perioderna har övervägt de kalla.

24 november 2012 13:56

Under november har milda och fuktiga sydvindar dragit in över landet, vilket är vanligt förekommande under höstmånaderna enligt Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.
– De temperaturer som vi upplever nu är lite varmare än vanligt, men så har det sett ut i många år. Ett undantag var i november 2010, då kylan kom väldigt tidigt och höll i sig ända fram till nyårsveckan, säger Sverker Hellström.
Medeltemperaturen för november i Uppsala har hittills legat på 4,4 grader. Jämför man med statistik från åren 1961-1990 så har medeltemperaturen för samma period varit 2,1 grader, berättar Hans Bergström, professor i meteorologi på Uppsala universitet.

På S:t: Larsgatan möter vi två Uppsalabor som uppskattat det varma novembervädret.
– Det känns skönt att vi fick en sådan fin och varm höst med tanke på att sommaren var ganska dålig, säger Therese Holmström.
Även om de tycker att vädret i november vart ovanligt varmt, så är det ingenting de lägger någon större vikt vid.
– Visst är det lite märkligt att det varit så pass varmt, men skulle man gå runt och oroa sig för klimatet hela tiden så skulle man bli galen. Det är bättre att njuta av det fina vädret så länge det varar, berättar Jonna Alenvall.

Regnat har det dock gjort mindre än normalt. Enligt SMHI:s avvikelserapport så har nederbördsmängden endast uppnått 50 procent av den normala mängden för månaden.


FAKTA

Novemberväder
Medeltemperaturen i Uppsala mellan den 1 och 20 november har varit 4,4 grader.

 Mellan åren 1900 och 2011 har det varit lika varmt eller varmare
totalt 12 gånger.

 Den varmaste novembermånaden i Uppsala var 1978 då man uppmätte en medeltemperatur på 6,5 grader.

Källa: Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Isabelle Mannersjö