Ordkriget fortsätter kring vården på UCC

Flera aktörer har drabbat samman i ett förvirrat ordkrig kring Uppsala Cancer Clinic, UCC. Landstingsråd Johan Edstav (MP) vill veta om det finns ett beslut om att remittera patienter till UCC.

25 september 2013 09:59

Bör Akademiska sjukhuset remittera patienter till privatägda Uppsala Cancer Clinic, UCC, eller inte?
En rad landsting skickar patienter med bukhinnecancer till kliniken men hittills har Uppsala läns landsting avstått med motiveringen att man saknar avtal med UCC.

För en månad sedan förklarade dock alliansen att det är fritt fram att skicka patienter hemhörande i Uppsala län till UCC. Det ansågs möjligt genom en undantagsregel i lagen om offentlig upphan dling. Finns det ”synnerliga skäl” behöver ingen upphandling göras, förklarade landstingsrådet Ludvig Larsson (FP).

Men förra veckan rapporterade UNT om en cancersjuk kvinna som begärde att få opereras vid UCC. Hon fick dock nej av Akademiska sjukhuset som inte ville remittera henne dit.

Det här har fått oppositionen att reagera och i dag onsdag kommer landstingsrådet Johan Edstav (MP) att ta upp saken i landstingsfullmäktige.
– Alliansen har på en presskonferens förespeglat patienterna att de kan få vård vid UCC men i praktiken gäller det inte. Beskedet om att remittera till UCC har inte fattats i någon nämnd, utan bara gått ut via medierna vilket innebär en extremt ovanlig situation. Varför man agerar så här begriper jag inte, säger Johan Edstav.

Landstingsrådet Lina Nordquist (FP) säger att den typ av beslut i en nämnd eller styrelse som Johan Edstav efterlyser inte går att fatta. Hon hävdar att vad som krävs är ett avtal om att upphandla vårdtjänster från UCC, något hon själv är positiv till.

Vad som ytterligare rör till situationen är ett färskt utspel från riksdagsmannen Ismail Kamil (FP) tillika före detta landstingsråd i Uppsala.
Han hävdar att ledningen för Akademiska sjukhuset kör över den politiska majoriteten genom att vägra remittera patienter till UCC. Därför bör sjukhusdirektören Lennart Persson avgå, anser Ismail Kamil.

Lennart Persson å sin sida säger till UNT att Akademiska sjukhuset har kompetens och kapacitet att ta hand om cancerpatienterna och att det därför inte finns någon anledning att skicka dem till UCC.

Även landstingsrådet Sören Bergqvist (V) har nu gett sig in i leken. Han menar att Akademiska sjukhuset följer regelverket.
Enligt Sören Bergqvist har Folkpartiet väckt falska förhoppningar hos patienterna och han kräver att Ismail Kamil ber sjukhusdirektören om ursäkt.

Fortsättning lär följa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!