Oppositionen kräver bättre sjukhusmat

Oppositionen kräver nu att de byggs tillagningskök både i Uppsala och Enköping, efter en rapport om att sjukhusmaten är sämst i landet.

17 oktober 2012 06:00

En rapport som Sveriges Kommuner och Landsting låtit göra visar att maten som serveras på sjukhusen i Uppsala län är sämst i landet.
– Resultatet är sorgligt och man har vetat om detta länge utan att ha gjort någonting från alliansen sida. Flera patienter har hört av sig till oss och berättat hur dålig maten är, säger landstingsråd Johan Edstav (Mp).
Han menar att det är dags att alliansen slutar att utvärdera olika alternativ och sätter i gång att bygga nya tillagningskök.
– Det viktigaste är att man tillagar maten på plats. Vi vill att man bygger ett tillagningskök på Akademiska sjukhuset och rustar upp det som finns på Lasarettet i Enköping, säger han.

I dag lagas maten i Västerås och kyls ner för att serveras tre dagar senare.
– Om vi lagade maten på plats skulle vi slippa uppvärmning och transport och den skulle vara mer näringsrik och man skulle både kunna ha fler rätter och minska matsvinnet.

Han tror inte heller att det skulle innebära några förhöjda kostnader att laga maten på plats.
– Det beräkningar man har gjort för Södersjukhusets nya kök i Stockholm, visar att det inte kostar mer.
Ordförande i produktstyrelsen och landstingsråd Ludvig Larsson (Fp) menar att det inte är acceptabelt att maten är så dålig. Och säger att man tittar på flera olika alternativ just nu och att alternativet att bygga ett tillagningskök på Akademiska sjukhuset är ett av dem.
– Men vi vet inte ännu om man ska laga maten där, men vi vet att vi måste göra förändringar i hanteringen när den kommer till Uppsala. Maten är bra när den lämnar Västerås men blir dålig när den varmhålls på sjukhuset, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Andersson