Ökad vaksamhet efter skimningsförsöket

Polisen hade ännu på lördagseftermiddagen ingen information om någon drabbats av skimningsförsöket vid Resecentrum i fredags. Men vaksamheten bland resenärerna verkar ha ökat.

17 november 2012 14:47

– Jag kollade mitt konto direkt i morse när jag hörde talas om det. Jag är här så sällan så det hade varit typiskt om jag blivit drabbad, men nu känns det lugnt, säger Uppsalabon Ingrid Svensson strax innan hon köper en biljett till Stockholm i en av SJ:s så kallade regionalautomater vid Resecentrum. 
Hon är en av flera resenärer som uttryckte sin oro för bedrägeriförsöket i fredags, då skimningsutrustning hittades på två biljettautomater i gångtunneln. En person som skulle köpa en biljett vid 18-tiden upptäckte då att ett föremål lossnade från automaten. Efter att polis tillkallats kunde man konstatera att ytterligare en automat jade blivit riggad av bedragare. 

Enligt SJ:s säkerhetschef Lars Rosenquist kontrolleras automaterna varje dag så att de till exempel inte blivit utsatta för sabotage eller skadegörelse. De hade undersökts vid 15-tiden på fredagen och då hittades ingen utrustning, säger han till 24UNT. 
Tobias Johansson på SJ:s pressjour uppger nu att ”bevakningen kommer att skärpas”, oklart dock hur.
– Jag har lite mer information än så men vet i nuläget inte om det är något som jag kan gå ut med i media. Detta är en polissak nu och vi hänvisar till dem för kommentarer, säger han.

Och än så länge verkar det som att bedrägeriförsöket varit fruktlöst.
– Inga anmälningar har kommit in så vad vi vet har ingen blivit av med pengar, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen. Han uppmanar alla att kontrollera att det inte finns några lösa kablar ovanför knappsatsen, vilken kan tyda på att det finns en kamera monterad.
– Dessutom ska man dölja knappsatsen med handen när man slår koden och se efter att inte någon tittar över axeln. Misstänker man att man ska ha blivit skimmad ska man omedelbart spärra sitt kort och sedan ringa polisen, säger Christer Nordström.

Ermias Embaye, på väg till Stockholm, säger att han ibland brukar känna efter på bankomaterna innan han gör uttag.
– Jag tänkte på det för ett tag sedan, men sedan glömmer man av det. Det är bara andra gången faktiskt som jag köper en tågbiljett så här.
Strax bakom honom i biljettkön ställer sig Karin Vahlqvist. Hon har blivit ombedd av sin make att gå ned och kontrollera vilka automater det gällde, berättar hon.
– Han var här i torsdags och köpte en biljett och blev orolig. Jag brukar titta efter om något ser skumt ut vid automaten. Man blir förvånad över hur smidigt sådana här brott verkar gå till, säger hon innan hon går vidare. 
 

 

FAKTA

Kraftig minskning det senaste året
Kontokortsbedrägerier genom så kallad skimning har förekommit i flera olika varianter. En mer avancerad teknik har varit att montera en elektronisk skimningsapparat på en bankomat och sedan läsa av innehållet på uttagskorten och den speciella kod som behövs. Därefter kan bedragarna tillverka ett falskt kort och ta ut pengar från en annan persons bankkonto. Tack vare förbättrade system för bankomater och kortläsare har antalet fall av skimning minskat dramatiskt i Sverige - bara ett tiotal fall har anmälts hittills i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik O Johansson, Åke Ripenberg