Nu skickar Ackis patienter till UCC

Akademiska sjukhuset ska börja skicka patienter till privatdrivna Uppsala Cancer Clinic, UCC. Därmed verkar den utdragna konflikten närma sig en lösning.

19 augusti 2013 11:39

En rad landsting remitterar sedan i fjol patienter med cancer i bukhinnan till Uppsala Cancer Clinic. Men hittills har Uppsala läns landsting avstått med motiveringen att landstinget saknar avtal med UCC kring ekonomiska och medicinska frågor.

Landstingsrådet Ludvig Larsson (FP) säger nu att man ska tillämpa en undantagsregel i LOU, lagen om offentlig upphandling, som gör det möjligt att remittera patienterna från Uppsala till UCC, trots att avtal saknas och ingen upphandling gjorts.
– För patienternas skull öppnar vi nu för att C-länspatienterna kan opereras vid UCC. Vi har i första hand försökt få till ett avtal men det har dragit ut på tiden. Därför väljer vi att istället använda den här möjligheten, uppger Ludvig Larsson.

Kirurgen Haile Mahteme som driver UCC är nöjd.
– Vi är glada å patienternas vägnar. Det handlar om att alla ska ha rätt till jämlik vård på lika villkor, oavsett vilket landsting man bor i.

Uppsala läns landsting har fått mycket kritik för att patienter från C-län inte skickats till kliniken för behandling. Men Haile Mahteme undviker frågan hur han anser att landstinget hanterat saken.
– Jag kan tycka att det här tagit lite för lång tid, men nu ser vi framåt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters