Nu öppnar myntsamlingen för omvärlden

Ett myntkabinett med över 40 000 föremål ska sätta sin prägel på alla historie­intresserade. Nu visas delar av universitetets myntsamling upp för allmän­heten. UNT har fått en exklusiv ­visning av mynt som skyddas i ett specialbyggt valv.

17 september 2008 11:00
När UNT:s utsände får hålla i ett guldmynt från Alexander den ­stores tid är det inte bara präglingen av segergudinnan Nike som får en att känna historiens vingslag. Kanske motsvarade myntet för 2 300 år sedan en vecko- eller månadslön för en legoknekt.
- Jag föreställer mig att Alexander tog fram myntet när han ville få soldaterna att gå vidare. Tänk om han höll i just det här myntet! säger Harald Nilsson i myntvalvet.

Efter närmare 20 års tystnad har Uppsala universitets eget mynt­kabinett återöppnats för allmänheten. Museet ligger i renoverade och inbrottssäkra lokaler i universitetshuset.
Ett specialbyggt valv skyddar den stora merparten av samlingen, bland annat guldmyntet från Alexander den stores tid. Samlingen började byggas upp på 1600-talet och har fortsatt att växa sedan dess. Men numera kan allmänheten se utvalda delar av samlingen.
Bakom arbetet med att färdigställa museet står den avgående försteantikvarien Harald Nilsson. Nu, när han går i pension, är det Hendrik Mäkeler som tar över. Med ett mynt som vikingar tog med sig från Frankrike på 800-talet beskriver Hendrik Mäkeler sin fascination över att kunna ta ett stycke historia i handen:
- Själva myntet är rätt så fult, men man kommer nära männi­skorna som levde.

Är det inte historien bakom myntet som är intressant så är det själva motivet som fortsätter att fascinera forskare. I en samling mynt från den romerske kejsaren Augustus tid förvaras ett halvt mynt. Ett tidsdokument som vittnar om en tid då det var okej att bryta myntet i brist på växelpengar.
- Mynten vittnar om den tidens ambitioner att skapa tidsdokument och att skildra samtiden, säger Hendrik Mäkeler.
Oavsett besökarens syfte är samlingens mål att komma närmare gångna tiders människor. Här finns medaljer och mynt efter svenska regenter och sedeln, som Sverige var först i Europa med att introducera i stället för blytunga mynt på 1600-talet.
Harald Nilsson visar upp en bok, innehållande en mängd mynt som ska säljas på en stor myntauktion i Tyskland i början av oktober. Utgångspriserna varierar från 1 000 kronor och upp till 300 000 kronor. Men universitetet har redan de flesta i sin samling.
- Vi svarar inte på frågor om vad vår samling är värd. Men vi har värderat den så att vi vet ?, säger Harald Nilsson hemlighetsfullt.
FAKTA

Samlingens historia går tillbaka till 1694 då det Augsburgska konstskåpet, innehållande en mängd mynt och medaljer, skänktes till universitetet. ­Samlingarna rymmer i dag mynt och medaljer från hela världen och mynt från myntpräglingens början för 2 600 år sedan. ­Samlingen är framför allt rik på sällsynta och ovanligt väl­bevarade svenska mynt och medaljer. På museum Gustavianum finns två montrar med antika grekiska och romerska mynt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Jansson