Nära både stan och naturen

Stabbyskogen och Stabbyslätten är en oas för vissa Uppsalabor. Det ville arrangörerna bakom Stabbydagen visa, då det bjöds på olika aktiviteter på söndagen.

23 september 2012 17:58

Uppe vid Hällby observatorium öppnade konstnärer upp sina ateljéer för allmänheten. Där fanns bland andra Anna Löwdin som sitter i styrelsen för Gröna sköna Stabby.
– Vi vill lyfta fram hur viktigt det är med både skogen och slätten som ett omtyckt rekreationsområde.

Vid Stabby prästgård fanns ett tiotal loppisbord med böcker, prydnadssaker och tyger. Inne i byggnaderna kunde folk slå sig ner med kaffe och fikabröd. 67-åriga Kicki Hellman är aktiv i hembygdsföreningen, en i raden av många arrangörer bakom den återkommande dagen, och har bott i området sedan hon var tio. Kvarteren är sig lika, tycker hon. Men hon ställer sig lite avvaktande till de nya hus som byggs i området.
– Det är lite tråkigt. Det här har ju varit utkanten av stan och nu blir det förtätat.

På programmet stod bland annat friluftsgudstjänst i Fårhagen med ärkebiskop Anders Wejryd. Vid Eriksskolan hölls en grill igång och det fanns även möjligheter att prova på frisbeegolf.

Kia Unné tog en promenad tillsammans med två väninnor ut till Hällby observatorium där man kunde prova på att hugga i sten. Dagen avrundades med kaffe vid prästgården. Hon flyttade till området för ett år sedan.
– Det är fint här, nära till stan och nära till naturen.

Stabbydagen arrangerades för för nionde gången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!