Namn på Fadimes plats klubbat

Nu är det bestämt. Den öppna ytan vid Östra Ågatan i Uppsala får namnet Fadimes plats efter Fadime Sahindal, som mördades av sin far 2002.

14 december 2011 15:54

Kommunens namngivningsnämnd har nu slutgiltigt klubbat beslutet att namnge en plats i Uppsala efter Fadime Sahindal, som slogs för kvinnors rätt till lett självständigt liv men som mördades av sin far i Uppsala 2002.

Den öppna ytan vid korsningen Östra Ågatan - Bangårdsgatan, mitt emot hotell Hörnan, får namnet Fadimes plats. Vänsterpartiet i Uppsala föreslog redan 2007 att Fadime Sahindal hedras med en plats i staden. Förslaget väckte het debatt där kritiker bland annat hävdade att en minnesplats skulle förknippa en folkgrupp, kurderna, med hedersvåld.

Konstnären Hanna Beling har tidigare fått i uppdrag att lämna förslag på ett konstverk som ska placeras på platsen. När namnet kan invigas är oklart men enligt namngivningsnämndens ordförande Anna-Karin Westerlund (M) kan det ske till våren och inte vid tioårsminnet av mordet den 21 januari 2012, som kulturkontoret och kulturnämnden planerat:
–  Dels kan namnbeslutet överklagas, dels vill vi inte inviga platsen innan konstverket är på plats, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist