Mimmi Ekholms plats invigs

Nu får Uppsalakvinnan som avancerade från sekreterare till vd för betongbolaget sitt eget kvarterstorg.

26 oktober 2013 11:00

En skrivmaskin i jätteformat fungerar både som minnesmärke och lekplats.

Mimmi Ekholm började som kontorist på Uppsala cementgjuteri 1921 och slutade som vd för företaget – ingen vanlig karriär för en kvinna på den tiden, dessutom i en massivt mansdominerad bransch.

På lördagen invigs Mimmi Ekholms plats i hörnet Börjegatan-Hällbygatan, vid de splitter nya bostadskvarter i Stabby där Uppsala cementgjuteri en gång hade sin blomstrande verksamhet.

Minnet av företaget bevaras i den nya bostadsmiljön, där var och vartannat föremål är tillverkat av betong - murar och markbeläggning men även sittplatser, planteringskärl och lekredskap. Ett pingisbord i Gjuteriparken, längre in i området, står stadigt på sina betongben. En planerad hängmatta i närheten görs tack och lov i annat material, mer lämpat för en middagsslummer. På sikt planeras ett par ”talparaboler” i betong för hemlig kommunikation tvärs över parken.
–  Det finns fler föremål i betong än man kanske tror, om man börjar leta. Vi har valt en ljusare nyans på markbeläggningen än standardgrå, för att få ett ljust intryck på platsen, säger landskapsarkitekten Susanne Sandelius som ritat torg- och parkmiljön.

Minnet av Mimmi Ekholm bevaras bland annat i en stiliserad skrivmaskin på marken. Väldiga fyrkantiga tangenter, specialtillverkade i betong, med ingjutna bokstäver och siffror i metall kan fungera som sittplatser eller hoppbana. Mellanslagstangenten blir en längre bänk med träsits.

Stålarmen som flyttar skrivmaskinsvalsen representeras av en rutschbana i metall. Med lite god vilja går det också att se papperet som böljar ut från maskinen i den vågformade gräsmattan. Senare monteras ett ljuskonstverk av Uppsalakonstnären Anna-Karin Brus som på kvällarna låter Mimmi Ekholms namnteckning framträda över papperet.

Området är alltjämt en blandning av nybyggt och byggarbetsplats. Längre in ligger Gjuteriparken till hälften färdig, resten anläggs senare. Nyplanterade bokträd har valts för sina ljusgrå stammars skull, som i färg och struktur påminner om – förstås – betong. Här finns lekplats med en liten pulkabacke, planteringar och grillplatser.
–  Tanken är att parken ska kunna passa alla åldrar, barn som leker, föräldrar som kan sitta en bit ifrån men ändå kan ha koll, hyresgäster som vill grilla. På sikt planeras en yta med motionsredskap som kanske kan passa lite äldre boende som vill hålla sig i form, berättar Per Berglund, projektledare vid WSP som svarat för utemiljön.

På gångvägen kommer Hans Eklund promenerande mot sin nya bostad sedan ett år. Han lämnade många års villaliv och flyttade till lägenhet i det nya kvarteret och verkar inte ångra sitt val:
–  I somras satt jag i solen här utanför och det var folk som grillade, det var trevligt. Nu verkar det komma mer affärer hit också, det är uppskattat, säger han.

Rundvandring

Invigningen av Mimmi Ekholms plats börjar i dag lördag klockan 14. Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt håller invigningstalet, därefter finns möjlighet till rundvandring med arkitekter i det nybyggda området.

Under de senaste åren har kvarteret Cementgjuteriet omvandlats från tidigare betongindustri och parkeringsplatser till nytt bostadsområde med butiker och serveringar. Utbyggnaden planeras fortsätta med fler bostäder. På sikt finns planer på en pendeltågsstation vid området.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!