Många hushåll utan värme efter haveri

På lördagsmorgonen vaknade Uppsalas fjärrvärmekunder i något svalare bostäder efter att Uppsala fjärrvärmeverk hade legat nere under natten. På lördagskvällen var värmen tillbaka i ledningarna.

17 september 2011 15:31

På lördagsmorgonen hade en stor del av elementen i Uppsalas hushåll ingen värme. Sedan tretiden natten mot lördagen låg Vattenfalls kraftvärmeverk för fjärrvärme nere. Orsaken till haveriet ska ha varit ett fel i en högspänningskabel som försörjer en transformator, vilket ledde till att varken värme, varmvatten eller ånga kunde produceras till kunderna.

Vid lunchtid på lördagen var flera hushåll i Uppsala fortfarande utan värme, trots att felet upptäckts tidigt på morgonen. Fjärrvärmeverket kunde efter felsökningen startas om igen men för att värmen skulle komma tillbaka till alla berörda hushåll krävdes många timmars arbete.
- Även om vi har lokaliserat felet återstår fortfarande mycket arbete med att fastställa åtgärder. Det tar tid att starta om anläggningen när den har legat nere så lång tid. Därför kan det dröja innan vi är tillbaka på full effekt. Men förhoppningsvis är värmen tillbaka hos alla till kvällen, sade Maria Lidzell, pressekreterare vid Vattenfall, vid tolvtiden på lördagen.

Vid 18-tiden uppgavs alla abonnenter åter ha normal leverans av  fjärrvärme och varmvatten. Större fjärrvärmekunder som Akademiska sjukhuset uppges ha klarat sig med hjälp av reservkraft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!