M kräver granskning av debattartiklar

Moderaterna i Uppsala kräver åsiktsgranskning av alla moderata debattartiklar i lokalpressen. 

5 april 2011 08:01

 Moderaten Björn Schaerström från Vallentuna skrev kritiskt om friskolor i UNT. Kommunalrådet Cecilia Forss vill nu att han underkastar sig partiets granskning eller slutar skriva. Odemokratiskt, anser Schaerström.
Debattartikeln publicerades i UNT i månadsskiftet. Den var kritisk till kommunaliseringen av skolan och friskolereformen. Björn Schaerström skrev att ”konkurrens och unket vinstuttag” har gjort att den svenska skolan hamnat i strykklass. Kort efter fick han ett mejl från Cecilia Forss där hon skrev att hans åsikter gick emot den politik som moderaterna i Uppsala driver och krävde att han i praktiken skulle sluta skriva debattartiklar med moderat märke i ”vår lokaltidning” - UNT.
”Det är uppsalamoderaterna som har mandatet att föra debatten i Uppsala och vi har regler för publicering. Artiklar skall godkännas av Gunnar Hedberg eller av mig innan de skickas in till någon tidning”.
Meljet avslutad med att Cecilia Forss säger vara tacksam om Björn Schaerström kan bekräfta att han kommer att följa reglerna framöver. ”I praktiken betyder det att vi i Uppsala vill föra den politiska debatten utan inblandning av dig”, skriver hon.
Björn Schaerström är mycket upprörd.
– Cecilia Forss vill ha monopol på politiska åsikter. Så kan ju inte världen fungera. Då kan ingen ha synpunkter på något. Många i partiet tycker som jag om friskolor, säger han.

Björn Schaerström anser att Cecilia Forss uppvisar en attityd som inte har plats i en demokratisk församling
– Hon har odemokratiska tankar och fasoner. Jag tycker att hon borde resa sig från sin stol, lämna in nycklarna och avgå. Hon är en dålig representant för moderaterna.
Cecilia Forss tillbakavisar dock all kritik. Hon säger att det handlar om en intern partifråga och anser att Björn Schaerström har brutit mot en moderat ”etikettsregel”.
– Vi kräver att alla artiklar som ska publiceras lokalt ska passera vår fullmäktigegrupp. Jag läser inte själv. Det gör andra. Men vi har aldrig stoppat någon artikel, säger hon.
Det innebär att (M) i Uppsala kräver åsiktsmonopol. Tycker du inte att ni utövar censur mot era egna?
– Nej. Björn Schaerström får skriva. Men vi anser att han ska följa den politiska linje som moderaterna för i den här kommunen. Så här gör många partier.

Enligt Cecilia Forss finns inga skrivna regler för moderaternas publiceringskrav, inget formellt beslut om att införa regler har heller tagits. Men de har funnits länge. Hon kan dock inte peka på vad som upprört i Björn Schaerströms artikel. Det som fick henne att agera var att han inte kontaktade moderaterna i Uppsala innan den publicerade i UNT.
Björn Schaerström anser att ditt krav är odemokratiskt?
– Det får stå för honom. Han har aldrig träffat mig. Den politik vi driver och är fattad i demokratisk ordning. Om en moderat ska publicera en artikel här ska det vara något som vi står för. Politik är mer än att bara komma och säga vad som helst.

Visar inte det här bara att (M) i Uppsala inte tål kritik och att ni har lågt i tak inom partiet?
– Vi har mycket livliga debatter om vår politik. Men Björn Schaerström borde tagit reda på vilken politik vi för här innan han skrev sin artikel.
Så om du vill skriva i någon annan tidning frågar du moderaterna på orten om lov först?
– Om det skulle ske så skulle jag ta reda på vilken politik de bedriver så att jag inte går emot den.

Ångrar du ditt mejl till honom?
– Nej. Jag var arg och ville avreagera mig. Att han gjorde offentlighet av det säger mer om honom än om mig. Jag undrar vem Björn Schaerström företräder egentligen.
Björn Schaerström tänker inte slutar skriva. Han lovar att återkomma med fler artiklar i UNT, utan att fråga den lokala (M)-ledningen.
Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M) har inte gått att nå för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!