Livsmedelsverket tvingas banta

Uppsägningar är sannolikt att vänta vid Livsmedelsverket med drygt 300 anställda i Uppsala. Myndigheten har för stor kostym och måste minska kostnaderna med 38 miljoner kronor på tre år. Det motsvarar cirka 15 procent av omsättningen.

20 september 2012 01:30

Minskade anslag från regeringen, samtidigt som kostnaderna för sådant som löner och lokaler stiger gör att Livsmedelsverket måste banta. Just nu arbetar de olika avdelningarna med förslag på hur man kan skära i verksamheten och gör konsekvensanalyser av sparbetinget. Sammanlagt handlar det om att minska kostnaderna med 38 miljoner kronor.
– Det är ganska drastiska besparingar vi måste göra. Men än är det för tidigt att säga vad vi ska skära i. Men vi har redan levt snålt och det finns inte längre några guldkanter vi kan skrapa på för att spara, säger generaldirektör Inger Andersson.

Hon befarar att personal kan behöva gå från Livsmedelsverket, som har 550 anställda, varav över 300 i Uppsala.
– Sannolikt kommer vi att få övertalighet och jag tror inte att vi kan klara det med naturliga avgångar i form av pensioner eller liknande. Men vi är mitt inne i analysen nu och besked kommer först senare i höst, säger Inger Andersson.

Enligt henne sker de spardiskussioner som nu förs på myndigheten i en öppen dialog med personal och fackförbund, och hon säger sig förstå om det finns en oro för framtiden hos de anställda. Fackförbundet ST:s ordförande på Livsmedelsverket, Anders Staffas, lägger heller ingen skuld på verksledningen, utan skickar i stället sin kritiska passning till finansministern.
– Anders Borg är för snål helt enkelt. Vi får ingen uppräkning av våra anslag som täcker löneökningarna. Vår ledning skulle möjligen kunna påverka politikerna mera, men frågan är hur lätt det egentligen är, säger Anders Staffas.

Är det inte så att Livsmedelsverket behöver effektiviseras då?

– Jo, men det gör vi hela tiden ändå.

Anders Staffas är också på det klara med att det kommer att krävas drastiska förändringar för att ekonomin ska gå ihop.
– Det är mycket pengar och det kommer inte att gå obemärkt förbi. Man måste nog dra in verksamheter för att klara detta, säger Anders Staffas.

Livsmedelsverkets tre huvudmål är säker mat, redlighet i livsmedelshanteringen och bra matvanor.
– Områden är oerhört angelägna och det finns ett mycket stort intresse för de här frågorna i samhället. Nu gäller det att få ihop den här verksamheten så att vi kan fortsätta att jobba lika hårt för att nå våra mål, säger Inger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri