Lindberg fick 6,5 år

Uppsalas tidigare länspolischef Göran Lindberg döms till fängelse i 6,5 år. Han fälls för grov våldtäkt, våldtäkt, sexköp, koppleri och misshandel.

30 juli 2010 11:05

 Samtidigt frias han från en av de misstänkta våldtäkterna, samt för att ha förberett grov våldtäkt mot barn.
- Spontant tänker jag på offren, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström efter att domen meddelades på fredagsförmiddagen.

Enligt domen från Södertörns tingsrätt har Göran Lindberg visar ”särskild hänsynslöshet och råhet” vid den grova våldtäkten mot en då 17-årig flicka i Täby 2007. Samma flicka hade bara några dagar tidigare blivit våldtagen av Göran Lindberg i hans bil i Täby. På båda punkter fälls han nu av Södertörns tingsrätt.
Den grova våldtäkten hade karaktär av sadistiskt sexuellt våld, skriver tingsrätten. I domen är det brottet som bedöms ha högst straffvärde, 4,5 år.
Flickan ska få ett skadestånd på 205 000 kronor. Göran Lindberg ska betala skadestånd till ytterligare två kvinnor, sammanlagt handlar det om 300 000 kronor.
Tingsrätten dömer honom också till att betala en del av målsägandenas advokatkostnader, sammanlagt 700 000 kronor.

Göran Lindberg var åtalad på 23 olika punkter. I tingsrätten frias han på sex punkter, bland annat för en misstänkt våldtäkt i Örebro län i januari 2010 och för händelsen i Falun i slutet av samma månad när polisen grep honom på väg till ett sexmöte med en 14-årig flicka. Där anser tingsrätten att det inte är klart att han kände till att flickan var under 15 år. Han frias också ett fall av sexköp och tre fall av koppleri.
På övriga punkter har Södertörns tingsrätt funnit honom skyldig. Förutom de två våldtäkterna i Täby gäller det en våldtäkt mot en annan, då 17-årig flicka i Bandhagen i början av 2009. Han fälls också för en misshandel, sexköp vid 28 tillfällen, för tre fall av koppleri samt för försök till sexköp, medhjälp till sexköp och försök till medhjälp till sexköp.
Tingsrätten gör bedömningen att Göran Lindbergs ålder, han är 64 år, inte gör att straffet kan mildras.

I polishuset i Uppsala, som invigdes under Göran Lindbergs tid som länspolismästare, tog presstalesman Christer Nordström emot beskedet om domen när den meddelades klockan elva på fredagsförmiddagen.
–  Spontant tänker jag på offren som har blivit utsatta för de här kränkningarna, säger han.
–  Domen är väntad. Att han skulle få flera års fängelse var klart eftersom han satt kvar som häktad efter rättegången.

Göran Lindberg var länspolismästare i Uppsala i åtta år, från 1997 till början av 2006. Under sin tid gjorde han sig känd som en förkämpe för jämställdhetsfrågor och var en förgrundsfigur i många år när det gäller frågor om sexuellt våld mot kvinnor och sexuella trakasserier.
–  Jag känner en stor sorg men också en vrede att den välkände före detta polismästaren som arbetade för jämställdhet har begått sådana här brott, säger Christer Nordström.

Två andra män som var åtalade döms för sexköp. Båda två döms till bötesstraff på 80 dagsböter. Det gäller en 45-årig man från Stockholm och en 46-årig man från Sundbyberg. Redan under rättegången blev en åtalad man från Södermanland friad från misstankarna om sexköp.
Domen ska överklagas senast den 20 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!