Läsarnas upplänning 8: Amos Makajula

I Uppsala är han känd som "den glade busschauffören". Hans stora leende och vänliga ord har förgyllt otaliga bussresenärers turer från och till jobbet. Läsarnas upplänning nummer åtta heter Amos Makajula.

12 december 2009 08:01
I februari publicerade UNT:s tidigare ungdomssajt Kaktus
en artikel om en busschaufför som gjort sig känd för sitt vänliga sätt mot sina passagerare. Sedan dess har ryktet om den glade busschauffören spridit sig. Över 5.000 personer har gått med i en Facebookgrupp som hyllar Amos Makajula. Kvällstidningar och veckopress har skrivit artiklar om honom. Och nu är han nominerad till Läsarnas upplänning.
- Det är stort. Jag hade inte förväntat mig det här. Jag är tacksam, men samtidigt vill man vara ödmjuk. Ju mer känd man blir desto mer vill man leva sitt liv på rätt sätt, säger han.

Amos Makajula kom till Sverige från Tanzania för åtta år sedan. I hemlandet var han van vid att folk tog sig tid att prata med varandra och var hjälpsamma. Amos gillar Sverige, men såg en brist i hur människor bemöter varandra här.
Han ville se en förändring på sitt jobb och därför gick han in helhjärtat för att ge så bra service som möjligt. Det var inte lätt i början.
- Folk var inte vana med den attityden. De skrattade och hånade. Det gällde att inte tappa modet, säger Amos Makajula.
Hans svenska fru stöttade honom.
- Hon är imponerad över att jag inte har gett upp. Hon vet att jag är en glad person.

Men sedan hände något. Folk började vara vänliga tillbaka. Bussföretaget fick mejl från passagerare som ville tacka. Amos hade inte föreställt sig att det skulle bli en sådan uppmärksamhet.
- Jag gjorde inte det här för att bli känd. Jag ville lyfta upp andra människor, inte vara i spotlight själv, säger han.

Amos Makajula beskriver samhället som en kropp där alla delar måste samverka för att det ska fungera. Alla människor har en funktion i samhället och vi bör därför uppmuntra varandra, menar han.
- Apati är ett stort problem i dagens samhälle. Väldigt mycket
farligare än svininfluensan.
- Speciellt i dessa juletider, när alla letar julklappar och mest tänker på sig själva. Då måste alla ta sitt ansvar. Om man ger glädje åt andra får man tillbaka glädjen mångfaldigt, säger han.LÄSARNAS UPPLÄNNINGAlla kandidater:

1) Agneta Gille
2) Karin Johannisson
3) Anna Skarhed
4) Therese Lundqvist
5) Peter Englund
6) Elisabeth Gauffin
7) Erik Grönvall
8) Amos Makajula
9) Hans Rosling
10) Magnus Wikman
Namn: Amos Makajula
Ålder: 32 år
Bor: Sävja
Yrke: Busschaufför
Nominerad för: Har blivit uppmärksammad som världens bästa busschaufför. Hans vänliga bemötande har fått berörda passagerare att bilda en Facebookgrupp i hans ära.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karl Silkens