Lärare utpekade som SD-anhängare

Två lärare vid Fyrisskolan och Lundellska skolan i Uppsala har på internet blivit uthängda som sympatisörer till Sverigedemokraterna. Nu beklagar partiet att den intresselista som blivit offentlig innehåller stulna identitetsuppgifter.

23 september 2010 07:03

Daga Söderberg, gymnasielärare sedan 30 år tillbaka, fick på tisdagen veta att hennes namn och hemadress står med i det uppmärksammade registret med över 5 700 personer som påstås ha visat intresse för Sverigedemokraterna. Flera personer, bland annat en förälder med invandrarbakgrund, har kontaktat skolledningen upprörd över att skolan har en lärare som står med på listan.

Daga Söderberg förnekar att hon skulle ha något intresse av Sverigedemokraterna. Hon vill inte alls förknippas med partiet och har tillsammans med rektorn gått ut och informerat personal och elever om att hennes identitet blivit stulen.
 – Allt är väldigt obehagligt. Man är väldigt utsatt som lärare och vi har en stor grupp elever med invandrarbakgrund som tagit illa vid sig av att Sverigedemokraterna har ett antidemokratiskt budskap.

När UNT träffar henne har det gått ett dygn sedan hon och skolledningen dementerade ryktet. Men för bara några timmar sedan klottrade någon ”SD” på hennes brevfack.
– Det finns alltid elever som säger ingen rök utan eld. Oavsett vad man säger finns det ändå en misstro kvar.
Även Anna-Britta Gabrielsson, lärare på Fyrisskolan, har hamnat på Sverigedemokraternas lista med hemadress, mobilnummer, mejladress till jobbet och det påhittade citatet ”Jag vill förändra Sverige”.
– Jag har helt motsatta åsikter än Sverigedemokraterna och har aldrig haft någon kontakt med dem.
Men även hon upplever det svårt att dementera ryktesspridningen, till exempel till de elever som inte längre går på skolan.
Båda lärarna tror att det kan vara någon före detta elev som vill hämnas. De har nu polisanmält händelsen.

Pavel Gamov, Sverigedemokraternas ordförande i Upplandsdistriktet, beklagar att de två lärarna hamnat på listan.
– Det visade sig att någon annan hade knappat in deras namn. Deras namn finns inte längre kvar på vår lista, säger Pavel Gamov.
Vem som helst har via hemsidan kunnat anmäla sig till Sverigedemokraterna utan identitetskontroll. Eventuella felaktigheter upptäcks först när partiets representanter kontaktar vederbörande för mer information.
– Nu när vi kommit in i riksdagen kommer vi att få mer resurser. Vi kommer att ha mer kontroll, granskning och bättre säkerhet, säger Pavel Gamov.

Rolf Viberg, rektor på Lundellska skolan, säger generellt att det inte finns något hinder om en lärare skulle vilja engagera sig i Sverigedemokraterna.
– Vi kan inte förbjuda någon. Däremot finns det en skollag och läroplan som läraren ska följa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!