Aprilskämt om offentlig urinering på valborg

Valborg är den dag då flest människor kissar utomhus i Uppsala. För att få stopp på den offentliga urineringen kallar polisen nu in extra resurser till årets firande.

1 april 2013 07:02

Som UNT har rapporterat tidigare står artisten Mange Schmidt åtalad i Svea hovrätt för att ha kissat i en buske i Uppsala. Åtalet har väckt starka reaktioner bland allmänheten. Bland annat har Agneta Munkhammar, bibliotekarie vid Universitetsbiblioteket i Uppsala och mor till artisten Herbert Munkhammar, förkastat rättsväsendets agerande.

Men enligt lag är offentlig urinering ett brott som leda till 800 kronor i böter. Och nu vill Uppsalapolisen visa att man måste ta lagen på allvar, i alla lägen.

I ett pressmeddelande meddelar polisen att man under årets valborgsfirande kommer att sätta in extra resurser för att få fast alla som utför sina behov utomhus. Enligt polisen är nämligen valborg den dag då det kissas mest utomhus i Uppsala.

Omkring 100 extra poliser kallas in från Stockholm och Västerås till förmån för insatsen.
Hur satsningen kommer att tas emot av valborgsfirarna återstår att se. Kanske blir det fler som väljer bort ”varannan vatten” för att behovet inte ska bli så påträngande.

En som redan gläds åt beskedet är Claes Eriksson, ordförande i föreningen Aspens vänner.
– Varje år dör i snitt två Aspar i Fyrisån av ammoniakförgiftning till följd av att så många kissar i ån. Det är inte okej. Jag tror och hoppas att vi kan slippa se sådana siffror i statistiken i år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
unt.se