Kd-tåg för familjen

Utöver de traditionella första maj-tågen höll Kristdemokraterna för åttonde året ett eget tåg där de lyfte fram familjefrågor.

1 maj 2012 15:32

Demonstrationståget var fullt av barnvagnar, småbarn och ballonger med kristdemokraternas vitsippa på. För åttonde året hölls ett borgerligt demonstrationståg i Uppsala på arbetarrörelsens egen internationella helgdag.

Poeten, krönikören och debattören Marcus Birro var årets första maj-talare. Han har gått i Kristdemokraternas tåg två gånger tidigare. Denna gång blev han dock extra uppmärksammad efter turbulensen i oktober förra året då han meddelade att han skulle kandidera som partiledare för Kristdemokraterna, men drog tillbaka sin kandidatur redan dagen efter.
– Det är väl egentligen idiotiskt av mig att komma hit, men jag valde att göra det ändå. Familjefrågor ligger mig nära, säger han.

Riksdagsledamoten, Uppsalabon och en av de drivande bakom tåget, Mikael Oscarsson (kd), var även han på plats.
– På 1800-talet var första maj en ledig dag, den första sommardagen. Då var det en familjefest. Det känns naturligt att uppmärksamma just familjefrågor den dagen, sa han.
Förra året var Jacob Havneraas, 16 år, på plats tillsammans med sin familj. I år valde han istället att komma på egen hand.
- Jag får inte rösta än, men det är ett sätt att visa att jag stödjer kristdemokraterna, säger han.

”Upp till kamp för familjen” och ” Trygga familjens fria val” var slagorden för dagen. Kristdemokraternas demonstration var i år det tredje största i Uppsala med sina 675 deltagare. Tåget gick från Vaksala torg till S:t Eriks torg. Arrangemanget avslutades med ett seminarium i Universitetshuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!