Kalsongerna syns genom sjukhuskläderna

Personalen på Akademiska är missnöjda med sjukhusets nya arbetskläder. Upplands allmänna läkarförening tycker de är en ”estetisk katastrof” med dålig passfrom och så tunt tyg så underkläderna syns igenom.

20 augusti 2012 16:57

Läkare Bengt von Zur-Mühlen som arbetar på avdelning 70F visar de nya plaggen som sjukhuset började använda i våras. Han är inte nöjd.
– Tyget är tunt och sladdrigt. Byxorna känns säckiga, inte alls som de vi hade tidigare. Underkläderna syns igenom säger han.

Den som tittar lite närmare kan se motivet på hans kalsonger. När en sjuksköterska svänger förbi syns hennes grönrandiga knästrumpor tydligt genom byxan.
– Vissa kan kanske tycka att det är pjoskigt. Men har man underkläder med personlig text eller nåt sånt så är det kanske inget man vill att patienterna ska se. Jag tycker att det här visar att sjukhuset valt en så billig kvalité på kläderna och möjligt. För många ger det en känsla av att vara dåligt klädd när de möter patienterna, säger Bengt von Zur-Mühlen.

Inte heller passformen fungerar optimalt. Längd stämmer inte med den vikt som anges i byxan. Bengt von Zur-Mühlen måste ha en byxa för en tio kilo tyngre person för att den ska passa någorlunda. Dessutom är resåren gjorda av latex som kan framkalla allergiska reaktioner och så svåra att dra åt så byxorna hotar hasa ned hela tiden.
– Resåren sitter på insidan av byxan. Det gör att det skaver mot kroppen. Jag har sett att vissa vänder byxlinningen ut och in för att byxorna ska sittas skönt. Det ska inte vara på det sättet, säger han.

En bra förändring är att det finns en pikétröja som alternativ till bussarongen. Allt fler använder den. Det finns dock en hake. Namnet på tvättföretaget som sköter kläderna är tryckt på ärmen, som reklam. Det gillar inte Bengt von Zur-Mühlen.
– Jag arbetar på ett av landets ledande universitetssjukhus. Då tycker jag att det ska Akademiska på kläderna. Vi är 8000 anställda och det är ju vår egen verksamhet vi ska representera Det känns inte roligt att gå runt och marknadsföra ett tvätteri, säger han.

Läkarföreningen har framfört kritiken i ett brev till sjukhusets ledning som ännu inte svarat. Enligt Tommy Wahlström som är handlägger för lokalplaneringen så gjordes en förstudie innan de nya kläderna introducerades och då framkom inga klagomål. Han lovar dock att titta på problemen och att flera storlekar på kläderna ska komma till hösten.

De leasas från tvätteriet Berendsen i Eskilstuna. Att byta ut dem skulle kosta ”väldigt mycket pengar” så det är inte aktuellt i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!