Kaffe minskar depressionsrisk

Kvinnor som dricker mycket kaffe drabbas mindre ofta av depressioner än kvinnor som sällan eller aldrig använder sig av detta njutningsmedel. Men sambandet gäller bara för riktigt kaffe. Den koffeinfria varianten påverkar inte risken för depression.

26 september 2011 22:05

Det visar resultaten av en stor amerikansk studie, som publiceras i det nya numret av den välrenommerade medicintidskriften Archives of Internal Medicine.

Studien omfattar drygt 50 000 kvinnor som i omgångar besvarat enkäter med frågor om bland annat sina mat- och dryckesvanor. I utgångsläget var ingen av kvinnorna deprimerad, men under de tio år som de följdes upp fick drygt 2 600 av dem diagnosen depression och behandling med antidepressiva läkemedel.

När forskarna analyserade vilka som insjuknat fann de ett samband mellan kvinnornas kaffevanor och risken för depression. Ju mer koffeinhaltigt kaffe de drack, desto lägre var risken för depression. För kvinnor som drack fyra eller fler koppar kaffe per dag var risken för depression 20 procent lägre än för kvinnor som drack högst en kopp kaffe i veckan.

Resultaten av den nya studien ligger i linje med andra studier som visat att självmord är mindre vanliga bland flitiga kaffedrickare. Forskarna påpekar dock att en så kallad epidemiologisk studie som denna inte kan bevisa att kaffe, eller snarare koffeinet i kaffe, ger ett direkt skydd mot depression.

? Ytterligare studier behövs för att bekräfta detta och fastställa om konsumtion av vanligt koffeinhaltigt kaffe kan bidra till att förebygga eller behandla depression, skriver de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Spross