Jurister mot toppen i Uppsalapolitiken

De flesta partier är klara med sina listor till kommunvalet i höst. Två jurister har svingat sig upp till toppen sedan 2010: Hanna Mörck (V) och Marta Obminska (M).

18 februari 2014 14:30

Marta Obminska är jur kand och sitter i riksdagen för moderaterna. Hon är både ledamot i civilutskottet och i kommunfullmäktige i Uppsala. Marta Obminska kom tvåa i provvalet efter kommunalrådet Fredrik Ahlstedt. Om nomineringskommittén följer provvalsresultatet när kommunlistan spikas så byter hon plats med Cecilia Forss som var tvåa vid förra valet. Det skulle innebära att hon ligger bra till för en kommunalrådspost i Uppsala om moderaterna håller ställningarna.

Marta Obminska är "jätteglad" över resultatet i provvalet, men vill inte uttala sig om hur hon själv vill ha framtiden - riksdag eller kommun.
– Det är två steg kvar i processen och jag vill inte säga något innan valberedningen gjort klart sina förslag till listor. Men jag kommer att jobba för en moderat valseger både lokalt och nationellt, säger hon.

Hanna Mörck är också jurist. Vid förra valet stod hon på 12:e plats men har nu svingat sig upp till nummer två efter kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau.

Hanna Mörck har engagerat sig mycket i student- och bostadspolitiska frågor.
– Jag är intresserad av stadsutveckling och hur man kan bygga en hållbar stad. De frågorna vill jag fortsätta med. Jag har också jobbat ideellt med företagande inom Drivhuset som stödjer nyföretagande. Ett engagemang som man normalt inte förknippar med Vänsterpartiet. Men vi anser att småföretagande är viktigt, säger hon.

Sverigedemokraterna har beslutat att nuvarande gruppledaren Pavel Gamov ska stå etta på Uppsalalistan till fullmäktige. Vilka som ska komma sedan är inte klart.

Centerpartiet bestämmer hur deras lista ska se ut i slutet av den här månaden. Stefan Hanna har stärkt sin position inom paritet. I provvalet fick han mer än dubbelt så stort stöd som tvåan Örjan Berglund som han stred om makten med inför förra valet.

Övriga partier är klara med sina vallistor. Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan har fått klartecken för en ny mandatperiod. Cecilia Hamenius slutar som kommunalråd och ersätts av Anna Manell som tidigare varit aktiv inom Uppsalas kommunpolitik men nu har ett uppdrag inom landstinget.

Kristdemokraten Jonas Segersam som kom tvåa i KD:s provval är beredd att ta över om nuvarande kommunalrådet Ebba Busch får en plats i EU-parlamentet i vår.

Socialdemokraternas lista toppas av nuvarande kommunalråden Marlene Burwick och Erik Pelling.

Miljöpartisten Maria Gardfjell fortsätter leda miljöpartiet.

FAKTA

De väntas toppa Uppsalapolitiken

(S): Marlena Burwick, Erik Pelling

(M): Fredrik Ahlstedt, Marta Obminska*

(FP). Mohamad Hassan, Anna Manell

(KD): Ebba Busch Thor, Jonas Segersam

(SD): Pavel Gamov*

(C): Stefan Hanna, Örjan Berglund*

(V): Ilona Szatmari Waldau, Hanna Mörck

(MP): Maria Gardfjell, Rickard Malmström

* (M) och (C) har hållit rådgivande provval. De slutgiltiga vallistorna fastställs inom kort. (SD) har bara presenteras förstanamnet på sin lista.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström