Jessica gravid mot sin vilja

Ett ämne i tatueringsfärger kan göra p-piller verkningslösa. Det visar
ny forskning.
 –  Jag blev gravid två gånger trots att jag tagit p-piller. Det här är skandal, säger Jessica Svensson i Örbyhus.

1 april 2012 09:00

De flesta professionella tatuerare i Sverige använder färger som innehåller ämnet toluendiamin. Ämnet gör att huden snabbt kan ta upp färgerna när tatueringen genomförs.  
De senaste åren har National Institutes of Health, USA:s motsvarighet till Socialstyrelsen, fått in uppgifter om att tatuerade kvinnor blivit gravida, trots att de använt p-piller.
Uppgifterna förbryllade myndigheten och ett forskningsprojekt startades vid University of Colorado där över 20 000 kvinnor med tatueringar undersökts.
Slutsatsen är att toluendiaminet i tatueringsfärgerna blockerar kroppens möjligheter att absorbera de aktiva substanserna i en rad av de vanligaste p-pillren på marknaden, exempelvis Neovletta och Mercilon.
Sammanlagt 1 103 kvinnor i studien hade blivit gravida, trots att de använt p-piller. Graviditeterna sätts i direkt samband med att de fått i sig toluendiamin när de tatuerats.

Det framgår av forskningsrapporten som presenteras i ett kommande nummer av den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancelet.
Jessica Svensson, 27 år, bosatt i Örbyhus, är mycket upprörd över de nya rönen. När UNT är på besök sitter hon med dottern Månstråle i famnen, som föddes för en månad sedan.
– Jag har ätit p-piller i flera år och inte haft en tanke på att jag kunde bli med barn. Men tidigt i höstas började jag må illa och upptäckte att jag var i fjärde månaden. Jag är jätteglad över att ha fått Månstråle men jag skulle absolut ha velat vänta ett tag.
För två år sedan fick Jessica Svensson sitt första barn, Billy-Ray. Även han kom till samtidigt som hon använde p-piller. Hon var då tatuerad sedan länge.
Vad som gör situationen särskilt besvärlig är att hon inte vet exakt när hon blev gravid och därmed inte vilka barnens pappor är.
– Jag har blivit ensamförsörjare och hamnat i en jättejobbig ekonomisk sits. Jag är nu mammaledig och har låg föräldrapenning. Om p-pillren fungerat hade jag på ett helt annat sätt själv kunnat bestämma när jag skulle skaffa barn, säger Jessica Svensson.

Hon tycker att de företag som tillverkat tatueringsfärgerna ska tvingas ta sitt ansvar och själv funderar hon på att anlita en advokat.
– Att p-pillren inte har effekt kan ju få enorma konsekvenser. För min del har det här totalt förändrat tillvaron, på gott och ont. Jag kommer säkert att begära skadestånd.
Trots allt ångrar hon inte sina tatueringar.
– Nej, det kan ju vara tack vare dem som jag fått mina två underbara barn.

Märkt för livet. Jessica Svensson i Örbyhus misstänker att hon drabbats av det ämne i tatueringsfärg som gör p-piller verkningslösa.
På bilden är hon tillsammans med sonen Billy-Ray och dottern Månstråle. Foto: Sven-Olof Ahlgren
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!