Jacke Sjödin: Det är mycket nu…

8 november 2015 09:09

Vi är inne i november månad, mörkret hoppar på oss och trär sin svarta kolsäck över våra huvuden, och kåsören drattade på ändan under hundpromenaden i torsdags och fick därmed en svidande påminnelse om att det är dags att byta till vinterdäck. (Bye bye, Kungsgatan!)

Men det finns också ljuspunkter. Exempelvis har man hittat Jesus i en leråker i Börje. Det var inte dåligt! Här har vi väntat på hans återkomst i 2000 år, men vem kunde ana att detta skulle ske just i Börje? Sicken skräll!

Det var en fyra meter hög Jesusstaty som låg där i leran. Ett relativt häpnadsväckande fynd. Och ingen tycks riktigt veta hur konstverket har hamnat där. Själv undrar jag mest om det finns risk att denna idé sprider sig. För med tanke på insändarsidorna i denna tidning så skulle det inte förvåna mig om någon tar efter Börje-grävaren och snart gräver ner det där DDR-konstverket i Carolina-backen.

En annan sak som är intressant är fördyringen av byggnationerna på Akademiska sjukhuset. Det skulle kosta drygt fem miljarder kronor, men nu ser man att det kommer att kosta sisådär 480 miljoner kronor mer än beräknat. Och nu håller en massa konsulter på att se över hur man ska kunna spara in en del av pengarna. Samtidigt tycks landstingscheferna lämna sjukhuset i något som närmast får betraktas som gåsmarsch, med den avgörande skillnaden att gäss sällan har sexsiffriga avgångsvederlag. Gissningsvis kommer konsulterna fram till att man kan spara in stora delar av den totala fördyringen genom att inte anlita så mycket konsulter, samt på att inte behöva hosta upp så många avgångsvederlag.

Och så ska man försöka få bort bilarna från innerstaden. Och det är ju bra på många sätt. Dock var det lite intressant att läsa om de nya bussplanerna. Man planerar att öka avståndet mellan busshållplatserna från 400 till 500 meter så att bussarna ska hinna upp i högre hastighet, och därmed sparas cirka två minuter på den totala resan. Fiffigt! Om vi utökar avståndet mellan hållplatserna till 2,5 mil på sträckan Storvreta – Vänge, så kommer bussen upp i jättehög hastighet och behöver inte stanna alls, och då tar den sträckan bara dryga 20 minuter…

Om jag var med i fiffiga-buss-besluts-kommittén så skulle jag fokusera på lägre priser och högre täthet.

Och som om det inte vore nog med alla detta, så är det fars dag idag. Men strunta i slipsar och kepsar och whiskey och snus. Det gör varken far eller planeten gladare. Däremot kan man ju bjuda på middag eller hälsa på eller slå en signal till pappa.

Alternativt kan man bli världsförälder genom Unicef, då det finns en väldans massa barn som inte har någon far. Eller mor.

Bättre farsdagspresent kan då inte jag komma på!

Jacke Sjödin skriver krönikor i UNT var annan söndag.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!