Ja till vikingapark i Fullerö

Uppsala fullmäktige röstade under måndagskvällen igenom detaljplanen för den omdebatterade Fullerö Park, som bland annat innehåller en nöjespark med vikingatema. Men beslutet kommer med största sannolikhet att överklagas.

28 maj 2012 20:52

Följetången med Fullerö Park fortsatte under måndagskvällen. Efter en intensiv debatt, där tongångarna bitvis var höga, röstade allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna igenom detaljplanen.

Beslutet innebär att mark kommer att reserveras för byggandet av den 350 000 kvadratmeter stora anläggningen som bland annat kommer att ge plats för en nöjespark med vikingatema, ett nytt bostadsområde och ett handelscentrum 1,5 kilometer utanför Storvreta.

I praktiken innebär beslutet att Fullerö Park AB nu kan gå vidare i processen och söka byggtillstånd. Men sista ordet har inte sagts i den här frågan, försäkrade det socialdemokratiska kommunalrådet Erik Pelling. Beslutet kommer med största sannolikhet att överklagas till länsstyrelsen.

– Det här förslaget är så långt ifrån en hållbar och miljövänlig statsplanering man kan komma. Att Uppsala antar det här är fullkomligt verklighetsfrämmande, sa Pelling efter debatten.

Turerna och diskussionerna har varit många och långa kring Fullerö Park. I centrum för kvällens debatt stod parkens klimatpåverkan. Anläggningen väntas generera mycket biltrafik med ökade koldioxidutsläpp som följd, något som den rödgröna oppositionen lyfte fram i flera inlägg.

– Om det finns någon som helst ansvarskänsla för kommande generationer bör alla rösta ner det här förslaget, sa Robert Damberg från Miljöpartiet och hänvisade till smältande glaciärer och stigande havstemperaturer.

– Skyll inte hela världens miljöproblem på ett enskilt projekt i Fullerö, svarade Moderaternas Liv Hahne som hoppas att projektet kommer att göra Uppsala till en mer attraktiv kommun att leva i och besöka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!