"Internet ett instrument för de onda"

Alla har ett ansvar för att ta kampen mot intolerans och hat på internet. Men världens politiker har ett särskilt stort ansvar.

17 oktober 2013 13:03

Så invigde integrationsminister Erik Ullenhag (FP) en internationell konferens om näthat, som pågår i Uppsala i två dagar.

Internet har spelat en avgörande roll i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen.
– Men dessvärre är det också ett instrument för de onda och deras idéer. Det finns i dag en brist på politiska initiativ mot det här, sade Erik Ullenhag under sitt invigningstal på Norrlands nation, där den internationell tvådagarskonferens enorm hatet på internet hålls.

Världens politiker måste se över lagstiftning och funder över andra åtgärder för att göra hatet minde närvarande på internet. Men lika viktigt är att ta fajten mot intolerans, menade Erik Ullenhag.
– Den största faran i ett samhälle är inte de extrema åsikterna, den största faran är när de goda krafterna tystnar för då riskerar vi att förlora dem som står och väger mitt emellan. Därför ska vi bemöta näthatet med fakta och goda argument, sade Erik Ullenhag, som drog ned rungande applåder från deltagarna.

Holländskan Suzette Bronkhorst, som är med i det internationella nätverk, INACH, som står bakom konferensen, var mycket imponerad av den svenska ministerns engagemang.
– Han verkar ju inse problemet. Det gör inte många andra politiker. Han borde bli ledare för en grupp av europeiska politiker som kan driva de här frågorna, sade hon.

Arrangörer av årets konferens är Diskrimineringsbyrån i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!