Ingen tändanordning på misstänkt bomb

Ett hotbrev och en sprängladdning mötte personalen som kom för att öppna restaurang Lingon på Svartbäcksgatan i Uppsala  på söndagsförmiddagen. Polisen spärrade av kvarteret och tog hand om brev och sprängladdning. På söndagskvällen hade ännu ingen gripits misstänkt för hoten.

4 september 2011 14:43

Avspärrningarna kring restaurang Lingon togs bort  vid 14.15-tiden på söndagen. Det visade sig senare att det inte fanns någon tändanordning på det misstänkta sprängmedlet.  

Polisen fick larmet vid 10.40-tiden och ett stort område runt kvarteret spärrades av. En bombgrupp från Stockholm rekvirerades för att hjälpa Uppsalapolisen att undersöka och eventuellt desarmera den misstänkta sprängladdningen.

Vid 14.15-tiden hävdes avspärrningarna. Man hade då tagit hand om sprängämnet för undersökning.
- Det visade sig att det inte fanns någon tändanordning på sprängämnet, så det har därmed inte utgjort någon fara för allmänheten så vitt jag förstår, sade Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalpolisen.
Vid 15.30-tiden var man klar med analysen över vilken effekt sprängmedlet kunnat  få om det hade haft en tändanordning.
- Sprängkraften skulle ha orsakat omfattande skadegörelse med bland annat krossade fönster, och sprängverkan hade riktats ut mot Fyrisån och västra Strandgatan med risk för att personer hade skadats om de passerat där,  sade Christer Nordström. 

Någon misstänkt för hoten fanns ännu inte på söndagskvällen.
- Men det är klart att vi tror att det finns kopplingar till mordbranden och utpressningsförsöken och de fyra häktade som misstänks för detta, sade Christer Nordström.

Lingon utsattes får en månad sedan för en mordbrand då en tredjedel av uteserveringen förstördes. I veckan häktades fyra män i åldrarna 18-29 år på sannolika skäl misstänkta för utpressningsförsök mot restaurangen. De är också misstänkta för den grova mordbranden.

Restaurang Lingon höll öppet som vanligt på söndagskvällen.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Ripenberg