Det menar Helena Leander, riksdagsman för Miljöpartiet från Uppsala.
– Det här är ytterst märkligt, säger hon.
Med stor nedstämdhet tog ledningen för Artprojektet och Nationalnyckeln i Uppsala emot beskedet i torsdags att 10 miljoner ska sparas och att ytterligare nedskärningar lär komma.
– Det här var ingen rolig julklapp. Det här blir mycket kännbart för vår svåra och omfattande verksamhet, säger Johan Bodegård, chef för ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Det är där som satsningen på Artprojektet och utgivningen av Nationalnyckeln drivs, en satsning som om den genomförts enligt de ursprungliga planerna skulle ha kostat skattebetalarna runt en miljard kronor. Men UNT har i en rad artiklar kunnat avslöja att projektet dragits med stora förseningar, brister i spridningen, arbetsmiljöproblem och frånvaro av ekonomiska helhetskalkyler. Det här har lett till att regeringen låtit utreda verksamheten, vilket i sin tur lett till det sparbeslut som regeringen nu tagit.
Enligt SLU:s eget pressmeddelande innebär beslutet "i klartext att framtiden för utgivningen av Nationalnyckeln ännu är oviss". I maj ska SLU lämna förslag på mer besparingar Och enligt Johan Bodegård kan ytterligare prioriteringar från regeringen gällande Artprojektet komma i januari. Regeringsutredningen föreslog att bokutgivningen av Nationalnyckeln stoppas till förmån för en satsnig på digital utgivning på webben. Men där om har inga beslut ännu tagits.
– Det är väldigt svårt att säga vad som kommer att ske. Att vi ska göra fler saker med mindre pengar är ju i alla fall en ekvation som inte går ihop, säger Johan Bodegård.
Nationalnyckeln och Artprojektet har allt sedan starten för 10 år sedan varit en het politisk fråga och kom till som en satsning driven av ett Miljöpartistiskt engagemang. Nu är kritiken från partiet mot regeringens nedskärningar hård.
– Det finns ett reformutrymme på 35 miljarder, och regeringen väljer att spara 10 miljoner på det här. Det är ytterst märkligt. Det här kan inte handla om pengar, men det visar att regeringen struntar i den biologiska mångfalden, säger Helena Leander, riksdagsman från Uppsala.
Samtidigt håller hon med om att det kan finnas frågor i upplägget av Artprojektet och Nationalnyckelutgivningen som kan diskuteras.
– Det är möjligt att det kan styras annorlunda, och man kan alltid diskutera frågan om bok- eller webbpublicering. Men det blir inte högre utgivningstakt av Nationalnyckeln med de här nedskärningarna, samtidigt som det inte är en besparing att sluta ge ut böckerna, säger Helena Leander.