Igelkott ihjälslagen med träpåle

En igelkott har hittats ihjälslagen intill 4H-gården i Gränby. Intill djuret låg en träpåle som någon lämnat efter sig med taggarna kvar i.

6 juli 2012 13:18

– De slår ihjäl dem och spelar fotboll med dem, säger Lasse Johansson, viltvårdare.

En död igelkott hittades intill 4H-gården i Gränby av en förbipasserande i går morse. Intill den döda igelkottshonan låg en träpåle full med taggar som förstärkte misstankarna om att igelkotten slagits ihjäl.
– Det är inte så roligt att hitta de här. Jag vet inte varför man gör så här, man blir arg, säger Lasse Johansson, viltvårdare, Uppsala kommun.

Pålen har troligtvis slitits loss från den närliggande hagen på 4H-gården. Lasse Johansson är förbryllad över platsen. Detta område är annars ett perfekt område för igelkottarna. Bara nyligen placerade han ut två halvstora ungar här som behövde flyttas från ett annat ställe.
– De är så långsamma och även den slöaste kan komma i fatt den. Kanske ser de farliga ut, men de är fullständigt harmlösa, säger Lasse Johansson.

Det är den andra ihjälslagna igelkotten han tar hand om i år. Det är ett vanligt fenomen så här års, menar han. Och mörkertalet är stort.
– De slår ihjäl dem och spelar fotboll med dem. Jag tar hand om flera varje år, men de flesta upptäcks aldrig.

Vem eller vilka som kan ligga bakom det här har han ingen aning om. Att gå till polisen känns menlöst då han vet att de inte lägger ner några resurser på att hitta förövarna.
– Förhoppningsvis är det oförstående ungdomar som har gjort det, om det skulle vara vuxna, ja då vet jag inte vad man ska göra, säger Lasse Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!