Hunddagis stängdes av länsstyrelsen

Hundarna vid ett hunddagis i Uppsala for så illa att länsstyrelsen stängde verksamheten. Ägaren sökte nytt tillstånd för hunddagis men stoppades sedan hon lämnat in falska uppgifter. Hon söker nu tillstånd ännu en gång.

25 oktober 2013 13:09

I april gjorde polisen husrannsakan vid ett hunddagis i Uppsala. Enligt polisen låg hundbajs i tre av sex boxar där det vistades hundar, vilket tolkades som att djuren fått bristfällig rastning.

En schäfer var törstig men saknade vatten och på golvet låg en lös planka med vassa spikar.

Polisen informerade länsstyrelsen som gjorde inspektion på hunddagiset.
När inspektionen inleddes var de 24 hundarna i lokalerna utan tillsyn, vilket är emot reglerna. Orsaken till att personal saknats ska ha varit att ägaren befann sig ute på promenad med sina egna hundar.

Länsstyrelsen påtalade att bemanningen var otillräcklig men enligt ägaren brukade praktikanter från några gymnasieskolor hjälpa till. Ägaren kunde dock inte säga vad praktikanterna hette och de namngivna gymnasieskolorna uppgav att de inte hade skickat några praktikanter till hunddagiset.

I en box på sex kvadratmeter hittades sex hundar vid inspektionen. Ett annat utrymme var så trångt att länsstyrelsen jämställde det med burhållning av hundar, vilket inte är tillåtet. Vissa hundar hade så små ytor att de inte kunde ligga ner i naturlig ställning.
Luften bedömdes som dålig men däremot var boxarna städade och hundarna hade vatten.

För de tjänster som hunddagiset utlovat, bland annat två dagliga promenader, har hundägare betalat runt 2 000 kronor per månad.

Enligt ägaren har hundarna rastats två gånger per dag men länsstyrelsen anser att uppgiften inte är trovärdig eftersom det funnits för lite personal.

Länsstyrelsen bedömer att bristerna pågått i flera månader och under försommaren drog myndigheten in tillståndet. 
– Vad jag vet är det första gången vi återkallar ett tillstånd för ett hunddagis i Uppsala, uppger Kristina Jansson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Kort efter att ägaren blivit av med tillståndet ansökte hon om ett nytt tillstånd för hunddagis, med plats för upp till 30 hundar.

Hon skickade med ett intyg som visade att hon gått en hunddagisutbildning. Länsstyrelsens kontroller avslöjade dock att intyget var falskt.

Ägaren uppgav i sin ansökan att hon skulle skaffa praktikanter. Hon namngav en kontaktperson på Arbetsförmedlingen men det visade sig att han inte kände till något om det planerade hunddagiset. Sammantaget ledde detta till att länsstyrelsen avslog ansökan.

Kvinnan har i dagarna inkommit med ännu en ansökan om att få starta hunddagis men den har ännu inte avgjorts av länsstyrelsen.

UNT har utan framgång sökt ägaren till hunddagiset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters