Han räddade treåringen ur Fyrisån

Henrik Jansson räddade ett dagisbarn som personalen inte hade uppsikt över ur Fyrisån på förmiddagen 9 februari. Dagen efter kontaktade Henrik Jansson både Uppsala kommun och UNT för att berätta om händelsen och för det belönas han nu med 2500 kronor för månadens bästa nyhetstips.

2 mars 2011 11:00

– Jag tror det var första gången jag gick den vägen på sju år, säger Henrik Jansson.
Henrik Jansson hade varit och ansökt om pass och var på väg för att träffa sina kursare på juristlinjen när en skrikande dam gjorde honom uppmärksam på att ett barn närmade sig en vak i isen i Fyrisån.

Som före detta fridykare har han tränat både på att få upp människor ur vatten och lärt ut livräddning. Det här var första gången han fick använda sina kunskaper på riktigt.
– Jag är glad att jag reagerade som jag lärt mig och som jag trodde att jag skulle reagera.

Henrik Jansson tycker att undervisning i livräddning med hjärt- och lungräddning och att kunna lägga någon i framstupa sidoläge borde vara obligatoriskt på gymnasiet.
– Alla kan hamna i en situation där livräddningskunskaper behövs. Nu visste jag till exempel att det är viktigt att lägga sig på mage på isen, att man inte ska gå ut.

Dagen efter hjältedådet bestämde sig Henrik Jansson för att kontakta både Uppsala kommun och UNT när händelsen inte uppmärksammades i några medier.
– Det är bra om brister kommer fram. Det enda sättet att förbättra saker är om de kommer fram och tas på allvar.

Sedan händelsen vid Fyrisån har kommunens utredare intervjuat Henrik Jansson noggrant om vad som hände och som han har förstått det ska kommunen nu ta fram nya rutiner för utflykter. Kommunen har också betalat en ny mobil åt honom, för hans förra gick sönder under räddningsaktionen, och nästa vecka är han inbjuden till förskolan för att tackas.

Henrik Jansson har fått höra många positiva kommentarer efter artikeln i UNT 12 februari, både från vänner och från folk som kommit fram och pratat på gågatan.
– Det är jättekul att få positiv feedback. Men mest har jag känt vad skönt att det fick bra, det blev ingen olycka.

UNT belönar också ett tips om hur en skolbusschaufför i Storvreta blev arg och vägrade köra vidare när något barn tryckt på stoppknappen.´
Barn på bussen blev skrämda och föräldrar som väntade på skolbussen oroliga. Bussturen som incidenten utspelades på var den första på eftermiddagen, med de allra yngsta skolbarnen som nyligen lärt sig och börjat våga åka buss utan föräldrarna. Tipsaren vill vara anonym men får också 2 500 kronor för att denne hörde av sig till UNT som därmed kunde vara först med nyheten.

Tipsa UNT
Har du ett nyhetstips: Skicka sms, mms eller e-post till 72018. Eller ring dagtid 018-478 15 70, 478 15 80, 478 15 60 (kvällstid), eller 478 14 3 direkt till unt.se. Du får alltid vara anonym om du önskar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Palmström