Göran Persson: "Tack Assange!"

”Handla inte förrän du har pengar i näven”. Det fick Göran Persson lära sig av sin mor och det rådet följer han fortfarande. Under onsdagen delade den förre statsministern med sig av sin syn på ekonomi, när han föreläste i Uppsala.

16 mars 2011 18:04

Runt 800 beslutsfattare från hela länet hade samlats i Uppsala konsert- och kongress för att lyssna på, som han presenterades, jordbrukaren, styrelseproffset och konsulten Göran Persson. Han berättade om hur han som liten sparat till en leksaksbil, bara för att, när han kom till affären, upptäcka att den var dyrare än han trott.
– Det var en fruktansvärd förnedring. Sedan dess har jag alltid varit noga med att ta reda på vad saker kostar och att jag haft pengar.
Anekdoten fick slå an tonen för en föreläsning som berörde såväl svensk som europeisk ekonomi, men även situationen i Japan och den på nytt uppblossade kärnkraftsdebatten.
– Det som har hänt i Japan är en fruktansvärd tragedi. Det är märkligt att se ett av världens mest välorganiserade länder falla samman. Samma sak han hända även här, det extrema vädret blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna.

Men Göran Persson hyste ändå hopp för Japan och menade att landets ekonomi på sikt kan lyftas av det som inträffat.
– Allt måste byggas upp på nytt och den inhemska efterfrågan kommer att öka.
Enligt Göran Persson är den svenska ekonomin i gott skick, men han påpekade att vi som exportnation påverkas av vad som händer i våra grannländer.
Frankrike, ett land som har en statsskuld lika hög som 90 procent av landets BNP, såg Persson som ett av de största problemen i Europa.
– De har inte haft en budget som visat plus på 38 år. Får de inte ordning på sin ekonomi kan de skaka hela EU-konstruktionen.

En annan hjärtefråga för Göran Persson är den tekniska revolutionen. Enligt Persson gör utvecklingen att vi går mot ett mer öppet och demokratiskt samhälle, där det inte längre går att hålla något dolt. Till viss del tackade han Wikileaks Julian Assange för utvecklingen, och menade att Assange visat att det inte går att skydda sig mot öppenheten. Göran Perssons uppmaning till beslutfattarna i publiken var därför klar:
– Tala och skriv sant. Kan du inte göra det så avstå hellre. Allt blir offentligt och ju mer inflytande du har desto mer granskas du.
Föreläsningen var en del av det årligen återkommande företagseventet Relationsdagen. Förutom Göran Persson föreläste även forskaren Ari Riabacke och journalisten Staffan Landin. Ämnet för dagen var pengar och programledaren Kattis Ahlström agerade moderator och konferencier.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Anger