God idé att köpa granen i tid

Bristen på julgranar är på väg att bli verklighet i Uppsala. Snön gör att träden tar längre tid än normalt att hugga. Granförsäljarna tipsar den kräsne om att köpa granen redan till helgen.

17 december 2010 12:51

Snön kom tidigt i år och har legat kvar. Det har gjort att det har varit svårare att avverka årets julgranar. Gunnar Pettersson, granförsäljare sedan 1957, berättar att pulsandet i snön har gjort att han har huggit 30–40 granar på samma tid som han annars brukar hugga 100 granar. Han får medhåll från övriga granhandlare som UNT har pratat med. Kylan och snön har försvårat arbetet med att få fram julgranarna.
– I år har man inte stått i skjortärmarna och huggit precis. Det har varit en tuff säsong, säger försäljaren Mats Gunnarsson.

Han tror att bristen på granar kommer att uppstå när personer som brukar hugga sin egen gran väljer att köpa den på torget i stället på grund av kylan och den djupa snön. Det blir då ett större tryck på julgransförsäljarna. Att Uppsalas granar ska ta helt slut verkar inte troligt. Men utbudet kan bli sämre. På Vaksala torg letar Anette och Per-Olov Andersson efter den perfekta granen. Den ska vara lång och smal så att den passar i parets vardagsrum.
– Man vill ju helst inte vänta till dagarna innan jul, då är det inget stort utbud, säger Per-Olov Andersson.

Granförsäljaren Gunnar Pettersson har sett hur granmodet har förändrats sedan 50-talet och framåt. Då ville folk gärna ha en stor gran som placerades i mitten av rummet och som man dansade omkring.
– I dag ska granen i stället få plats någonstans i hörnet, bredvid tv:n, säger han.

Vid Gränby köpcentrum säljs rödgranar, silvergranar och kungsgranar från Danmark. Granförsäljaren Louise Eriksson berättar att leveranserna av de danska granarna länge var försenade.
– Det var så pass mycket snö att de inte fick fram träden i tid. Men nu har vi fått granarna ordentligt, säger hon.

Hon tipsar om att köpa julgranen till helgen. Detta för att man ska vara säker på att inte få en ”hörngran”, en gran med mindre kvistar på ena sidan. Försäljaren Gunnar Pettersson tror inte att några Uppsalabor kommer att bli helt utan julgran.
– Om det blir brist får vi försöka att få fram fler. Vi måste se till att alla är glada, att ingen är utan gran på jul, säger han.

Priserna för en vanlig rödgran ligger runt 280–300 kronor på de försäljningsställen som UNT har pratat med. Priset för en kungsgran ligger på 500–600 kronor.

Så mycket kostar granen

Gränby köpcentrum: 300 kronor

Stenhagens köpcentrum: 300 kronor

Rektorsparken: 280 kronor

Vaksala torg: 280 kronor

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Johansson