Fru Gårmans bröst blir mindre

Fru Gårman fick för kort kjol och alltför spetsiga bröst. Nu sätter kommunen upp nya skyltar med en mer nedtonad kvinna.

22 februari 2012 12:05

Obs: Detta är en artikel från 2012.

För ett par år sedan blev kvinnor synliggjorda även på skyltar för övergångsställen. Då lanserades i jämställdhetens tecken en kvinnlig variant av Herr Gåman, gubben som i evinnerliga tider visat fotgängarna var de kan korsa gatan. Men i Uppsala gick det så illa att Fru Gårman gjorde entré i en felaktig gestalt.

På några skyltar som satts upp i bland annat Stabby och Storvreta är Fru Gårman utformad på ett otillåtet sätt.
– Jämfört med hur skylten egentligen ska se ut har den varianten av Fru Gårman fått lite större byst, kortare kjol och mer fart i steget, säger Christer Åkerlund som arbetar med trafikskyltar vid Uppsala kommun.
– Som privatperson kan man tycka att den är lite käckare men självklart följer vi vägmärkesförordningen och ersätter den med den officiella skylten.

På de ställen i kommunen där fel Fru Gårman satts upp ska hon alltså bytas ut mot den mer damiga variant som Transportstyrelsen tagit fram. Per Öhgren vid Transportstyrelsen har inte hört talas om att problemet dykt upp på något annat håll i landet.
– Det där måste vara något man själv hittat på i Uppsala, säger han.

Men såväl kommunen som skylttillverkaren svär sig fria och hur det hela gått till är en gåta. Oavsett vad har saken väckt uppmärksamhet nu när den läckt ut. Under onsdagen blev Christer Åkerlund på kommunen uppringd av journalister från när och fjärran.
– Jag blev även intervjuad på engelska och det är man ju inte van vid. Det var inte helt lätt att komma på vad alla vägtrafiktermer heter på engelska, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!