Fritt ord utan näthat

KRÖNIKA. Hur blir en debatt riktigt spännande? Hur lockar man till en diskussion där åsikter bryts, där man får spänna sin tanke med respekt för varandras ståndpunkter?

18 april 2013 07:09

Under en längre tid har vi diskuterat frågor som dessa på UNT. Orsaken är att tonen i kommentarsfälten på unt.se har tenderat att bli råare och att allt fler kommentarer har innehållit rasistiska påhopp, förtal och kränkningar. Under våren har näthatet debatterats och också på unt.se har den hatiska tonen märkts.

Reglerna för sajten är enkla: alla är välkomna att kommentera, men man får inte till exempel kränka, förtala eller hota andra.
Hittills har den som har registrerat namn och e-postadress kunnat skriva direkt in på unt.se, under alias eller sitt eget namn. Kommentarerna har sedan granskats av ett företag som modererar ett stort antal mediesajter i Sverige och de inlägg som har brutit mot reglerna har tagits bort i efterhand.

Även om förtal i och med detta bara kan finnas på sajten en kortare tid är det inte acceptabelt. En skribent eller en person som medverkar i en artikel ska inte behöva riskera att bli utsatt för kränkningar. Samtalet ska hålla en ton som inte stöter bort utan som lockar till diskussion.

Och även om vi kan se att det bara är några få av de tusentals som kommenterar på unt.se som under ständigt växlande alias systematiskt skriver rasistiska och kränkande påhopp väljer vi att ändra vårt sätt att arbeta. Under torsdagen ändrar vi så att man inte längre kan skriva kommentarer direkt in på unt.se. I stället läser UNT:s journalister igenom kommentarerna innan de läggs ut.

UNT grundades bland annat som ett kamporgan för allmän rösträtt. De modiga redaktörer som startade Upsala Nya Tidning för 122 år sedan gjorde det i protest mot de gamla tidningarna i staden som inte stod upp för människors lika värde. ”Journalistiken ska vara ärlig och oförskräckt, nära sina läsare” skrev redaktörerna 1890 – och det är lika sant i dag. Det fria ordet är själva ryggraden hos oss, nu lika väl som då.

Men det fria ordet innebär inte att man kan skriva vad som helst inom UNT:s ram. Det innebär inte att man får förtala, kränka och hota andra. Det fria ordet innebär att alla är välkomna till en spännande diskussion om de allra viktigaste frågorna i Uppsala, Uppland, Sverige och världen. Och det innebär att vi vill bidra till debatter där åsikter bryts, i respekt för både meningsfränder och meningsmotståndare.

Hanna Stjärne,
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!