Fotbollsskolor motverkar segregation

När en friskola började locka till sig villabarn från Gottsundaskolan tog rektorn ett nytt grepp för att motverka segregationen. Och försöket med fotbollsklasser lyckades.

Fredrik Sellén från Sunnersta, t v, hoppas på en plats vid någon av Gottsundaskolans fotbollsklasser. Då kan han få Mustafa Said Ismail, t h, som klasskamarat och före detta fotbollsproffset Johan Mjällby som instruktör.

Fredrik Sellén från Sunnersta, t v, hoppas på en plats vid någon av Gottsundaskolans fotbollsklasser. Då kan han få Mustafa Said Ismail, t h, som klasskamarat och före detta fotbollsproffset Johan Mjällby som instruktör.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-03-16 07:00
- Trenden är tydlig. Av dem som vill börja årskurs 6 i höst har ungefär 70 procent helsvensk bakgrund, säger Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.
Det är en kylig dag vid fotbollsplanen Årsta IP i östra Uppsala. Ett 40-tal grabbar, elva-tolv år, gör sitt bästa för att hålla värmen uppe och glänsa på planen. De är här för att försöka få en plats i Gottsundaskolans fotbollsklasser.
Konkurrensen är hård. Ett 80-tal pojkar och flickor slåss om höstterminens 45 platser i årskurs 6. Dragplåstret är Johan Mjällby, före detta proffs i Celtic och med 49 landskamper bakom sig. De som kvalificerar sig till Gottsundaskolan kommer att få honom som instruktör.

Den här dagen är det uttagning för killar. En grupp grabbar gör passningsövningar mellan några koner. Inte undra på att de ser lite sammanbitna ut när de granskas av Johan Mjällby.
- Slå till med högern, ropar han åt en kille med röd träningsväst.
Han missar bollen.
- Även Messi gör misstag, uppmuntrar Mjällby.
En av dem som kommit till uttagningen är tolvårige Fredrik Sellén. Han går i femte klass i Sunnerstaskolan och bor i villa i Sunnersta. Hans klass har 27 elever, bara en av dem har invandrarbakgrund.
- Det är inte bra att ha svenskaroch invandrare för sig, det är bra om det blir blandning i klasserna, tycker Fredrik Sellén.
Om han klarar testet kan han hamna i samma skola som elvaårige Gottsundabon Mustafa Said Ismail.
- Det vore jättekul att få gå i fotbollsklass, jag är uppvuxen med fotboll, berättar Mustafa Said Ismail innan han joggar ut på konstgräsplanen.

Det hela började höstterminen 2007 när friskolan Kunskapsskolan startades i Uppsala. Tidigare hade många villabarn från Sunnersta valt Gottsundaskolan när de börjat sexan. Nu började de i stället välja Kunskapsskolan, berättar Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.
Gottsundaskolan gick därmed miste om etniskt svenska barn som hade varit värdefulla för att motverka segregationen i området.
Satsningen på fotbollsklasser inleddes höstterminen 2008 och har snabbt blivit en framgång.
- Tåget går inte så ofta mot förorten men vi har fått det att vända. Vi har lyckats attrahera elever från Eriksberg, Norby, Knivsta och andra områden som annars inte så ofta tittar åt vårt håll, säger Elisabeth Viksten Eriksson.
- De här nya eleverna har i sin tur berättat för sina kamrater att det inte är så stökigt i Gottsunda som många tror och det har gett ännu fler sökande från deras områden.

Bland fotbollsklassernas elever i årskurs 7 har 37 procent invandrarbakgrund. Bland skolans övriga sjundeklassare ligger siffran på 60 procent. Och av de cirka 100 elever som vill börja sexan i Gottsundaskolan till hösten har inte mindre än sju av tio helsvensk bakgrund.
Ute på Årsta IP är det dags för intervjuer med grabbarna som hoppas få börja i fotbollsklass. I ett omklädningsrum väntar några killar på att bli utfrågade av läraren Jonas Forsberg. Stämningen är spänd.
- Det känns lite nervöst, medger en kille, men jag tror det ska gå bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om