Första UNT-medarbetaren att få priset

UNT:s kulturchef Lisa Irenius vann på torsdagskvällen Stora journalistpriset – som första medarbetare på UNT någonsin. "Känns helt otroligt."

20 november 2013 20:04

Hon lyfter fram UNT:s läsare som en del av priset i kategorin Årets förnyare.

Det var givetvis en glad Lisa Irenius som gick upp på scenen på Operaterrassen i Stockholm efter att det meddelats att hon vunnit Stora journalistpriset som Årets förnyare, för det e-boksprojekt som UNT:s kulturredaktion drivit.
– Tack! Oj. Det är helt fantastiskt. Det kunde jag inte föreställa mig när jag började med det här som ett småskaligt experiment inom litteraturkritiken, sa UNT:s kulturchef till programledaren Camilla Kvartoft.

Kristoffer Triumf, med podcasten Värvet, var av många förhandstippad att vinna priset i kategorin, där även Kenan Habul, Natalia Kazmierska och Stefan Mattsson på Aftonbladet var nominerade för reportageresan #välkommen.

Men Lisa Irenius vann alltså, med det hyllade e-boksprojektet som går ut på att kulturredaktionen publicerar e-böcker där marginalanteckningar från tidningens litteraturkritiker finns med för UNT-läsarna att ta del av. E-böckerna har laddats ned av tiotusentals läsare.
– Jag känner en oerhörd tacksamhet för alla som har bidragit till det här, litteraturkritiker, förlag, författare och inte minst UNT:s läsare som har bidragit med input och även varit direkt inblandande med kommentarer, säger Lisa Irenius.

Är det här en väg in i framtiden för kulturjournalistiken?
– Jag hoppas verkligen att det här kan lyfta fram kulturjournalistiken. Om det kan inspirera någon att inte skära ner på kulturredaktioner, då skulle det göra mig glad.

Hur ska du fira det här?
– Oj. Ja, först ska jag ut och äta middag med alla som är med på festen. Sen får vi se hur det fortsätter. Men firas ska det förstås.

UNT:s publisher, Hanna Stjärne, och Carl-Åke Eriksson, redaktionschef, var på plats under prisceremonin och gav en stående ovation till Lisa Irenius när hon gick upp på scenen för att ta emot priset.
– Ja, men det är klart. Vi blev otroligt glada och enormt stolta. Det är det största pris man kan få som journalist över huvud taget, säger Hanna Stjärne.

Först priset som Årets dagstidning för UNT, och nu får kulturchefen Stora journalistpriset, vad är hemligheten bakom att det verkar gå så bra just nu?
– Hemligheten är väl att det finns många begåvade människor på UNT, och med rätt stöttning kan de få utlopp för sin begåvning, som Lisa, säger hon.

I övriga kategorier vann Josefine Hökerberg och Roger Turesson på Dagens Nyheter pris som Årets berättare för deras reportage om tiggare i Stockholm. Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin på Uppdrag Granskning, SVT, vann Årets avslöjande för att ha "blottlagt en kultur av mörkläggning och tvivelaktiga affärsuppgörelser i TeliaSoneras jakt på marknadsandelar", och Lukas Bonniers Stora Journalistpris gick till den folkkära sportjournalisten och kommentatorn Lasse Granqvist.

Vinnarmotiveringen för Lisa Irenius i kategorin Årets förnyare löd: "Med små medel men stor fantasi och uppfinningsrikedom lyckas hon vitalisera något av det mest konservativa inom journalistiken – litteraturkritiken." Därmed blev hon alltså den första journalisten på UNT att vinna prestigefyllda priset sedan det instiftades 1966.
– Jag är rörd faktiskt. Det är helt otroligt. Det känns ännu mer overkligt, säger en glad och upprymd vinnare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!