Foppatofflor till Uppsalas politiker

Politiker i foppatofflor och sjukhuskläder kan snart dyka upp på olika håll inom vården. Vårdförbundet har bjudit in landstingets och kommunens beslutfattare för att gå en dag i deras skor och sjukhuskläder.

22 juni 2012 09:05

Under sommaren blir läget för sjukvården alltmer pressat när personalstyrkan bantas och tempot höjs. Vårdförbundet uppger att bristen på sjuksköterskor och barnmorskor är stor, och att det över de anställda hänger hot om indragen eller avbruten semester.

Därför har de nu skickat ut foppatofflor till Uppsalas politiker i kommun och landsting. Målet är att beslutfattarna ska få prova på hur det är att vara biomedicinsk analytiker eller sjuksköterska under en dag.
– Det är så viktigt att beslutsfattarna har en korrekt bild av verksamheten. På sommaren ställs det på sin spets med brister i bemanningen. Vi vill kunna förmedla hur stort trycket är på sommaren. En del politiker säger att ”det här gör vi ju hela tiden”, men jag tror att vi har mer att förmedla, säger Kristin Sibbmark Williamsson, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet Uppsala.

Hur är det tänkt att gå till rent praktiskt?
– Det beror helt på hur verksamheten ser ut. Man kanske inte kan stå och hänga över någon som sysslar med biomedicinsk analys hela dagen. På vissa håll blir det eventuellt bara en fika, men dialogen och mötena är det allra viktigaste.

Nina Lagh är moderat landstingsråd och en av de politiker som fått ett par plastsandaler tilldelade sig. Hon välkomnar initiativet helhjärtat.
– Jag tycker att det här är jättebra. Själv brukar jag vara ute mycket i verksamheten själv ändå, men det skulle fortfarande behövas mer förslag av den här sorten. Vi beslutar över en gigantisk organisation så det är jätteviktigt att alla vet hur verksamheten ser ut.

På Akademiska sjukhuset är man vana vid att politiker gör studiebesök. Kommunikationschef Henrik Pederby anser att även om läget inför sommaren är relativt stabilt, finns ett värde i att politiker är närvarande.
– De representerar ju våra ägare och våra ägare är medborgarna. Vi vill ju också ge våra anställda semester, och då behöver vi stänga ned ett antal vårdplatser under sommaren. Men i de lägen vi inte räcker till prioriterar vi de akut sjuka och får i så fall skjuta på planerad vård, säger Henrik Pederby.
– Och att politikerna kommer hit i sköna skor har vi inga problem med.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!