Fondpengar gick till SSU-bas

Med hjälp av riggade bidragsansökningar har pengar från SSU slussats till ett hemligt konto som använts av Ardalan Shekarabi, ordförande i SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.
Kvitton visar att Shekarabi betalat taxiresor, krogbesök och gjort kontantuttag med ett Visakort som varit kopplat till ett konto där SSU-pengarna hamnat.

21 december 2004 00:00
Ardalan Shekarabi från Uppsala är ordförande i SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, med 25 000 medlemmar.
Han är även adjungerad till socialdemokraternas verkställande utskott, partiets högsta beslutande organ, där Göran Persson är ordförande.
Ardalan Shekarabi var tidigare ordförande i SSU Uppland. I fjol kandiderade han till ordförande i SSUs riksorganisation.
SSU-distrikt i sju län ville hjälpa Shekarabi att finansiera hans personvalskampanj. En person som varit djupt involverad i vad som sedan hände berättar:
— De sju distrikten kom överens om att söka pengar ur en fond i SSU. Distrikten satte ihop varsin ansökan och beviljades sammanlagt 76 000 kronor ur fonden, uppger UNT:s källa.
— Pengarna från fonden ska egentligen användas för politiskt arbete. Men det var aldrig meningen att pengarna skulle användas till vad som stod i ansökningarna. Tanken var från början att de i stället skulle gå till Ardalan Shekarabi.

Fristående förening
I februari 2003 fördes pengarna över till Gränslöst, en SSU-förening i Uppsala, vilket ska ha skett på uppdrag av en person i SSU:s ledning. Fem dagar senare transporterades pengarna vidare till ett konto i föreningen Forum Europa.
— Forum Europa är en helt fristående förening som bildades av personer från SSU som var helt införstådda med upplägget. Föreningen har riktiga stadgar etc men huvudsyftet med Forum Europa var att hjälpa Ardalan att få tillgång till pengarna för sin kampanj.
Ardalan Shekarabi fick ett Visakort som var knutet till kontot i Forum Europa.
— Att kontokortet knöts till en förening fristående från SSU var för att sopa igen spåren och för att inte SSU:s revisorer skulle misstänka något.
— Revisorerna kunde tycka att det var konstigt om det inom SSU dök upp kvitton från inköp som Ardalan hade gjort med sitt kort. Men på det här sättet skickades alla kontoutdrag etc till Forum Europa och inga papper kom till SSU.

Kontoutdrag
UNT har kontoutdrag som styrker att pengarna förflyttats exakt som källan uppger. Andra dokument visar att Ardalan Shekarabi använt sitt kontokort i Forum Europa för att betala resor, hotell och krogbesök. Han har även tagit ut flera tusen kronor i kontanter med sitt kontokort.
UNT har tagit fram uppgifter över vilka SSU-distrikt som stödde Ardalan Shekarabis kandidatur som ordförande vid årsskiftet 2002/03 när planera ska ha satts i verket.
Det visar sig att samtliga sju SSU-distrikt vars fondpengar varit med och bekostat Ardalan Shekarabis kontokortsinköp också stödde hans kandidatur.

Vill inte medverka
UNT har i två veckor sökt Ardalan Shekarabi via telefon, mejl och fax. Försöken att nå honom har slussats till en pressekreterare vid SSU som slutligen meddelat Ardalan Shekarabi inte vill medverka i någon intervju. Inte ens UNT:s begäran att få tala med Ardalan Shekarabi högst några minuter har beviljats.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!