Fler yngre rakar bort könshåren

Trenden att raka sina underliv sprider sig nedåt i åldrarna. Ett orakat underliv är i dag ovanligt bland ungdomar, enligt RFSU.

2 april 2013 14:19

Elva-tolv år. Så unga är de yngsta tjejer som gynakuten på Karolinska sjukhuset får ta emot med problem orsakade av den rådande raktrenden, rapporterar SVT:s ABC.

Att det har blivit vanligare att raka bort könshåren bland ungdomar också i Uppsala råder det inget tvivel om.
– Ett orakat underliv ser man som något ovanligt i dag enligt personer som jobbar på ungdomsmottagningar, säger Jill Johansson Vennelin, skolinformatör på RFSU Uppsala.

Hon tror att idealet med rakade kön ursprungligen kommer från porren, men fått ett bredare genomslag tack vare exempelvis Sex and the City, livsstilsmagasin och kvällspress. Att hår betraktas som ofräscht av många unga i dag kan vara ett problem, menar hon.
– Om de rådande idealen är att du är ofräsch med hår så är det det. Det ger inte mycket utrymme för att välja fritt, speciellt inte för unga, säger Jill Johansson Vennelin.

Hon tillägger samtidigt att rakningen kan vara positiv för de som tycker att det känns skönt och upplevs som snyggt.
– Dock är viljan att passa in och "göra rätt" stor. Men jag tror att de flesta som väljer att raka sig oavsett ålder ser det som en frivillig handling.

Skärsår och infektioner i samband med rakning är sannolikt ett växande problem. Det finns inga svenska siffror, men enligt en stor amerikansk studie som ABC refererar till har dessa problem ökat femfalt de senaste tio åren.
– Om man till exempel dras med upprepade svampinfektioner, irriterade hårsäckar och så vidare är det viktigt att få information om att prova att vara orakad en period och se vad som händer, säger Jill Johansson Vennelin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Hesserud-Persson