Fel vanligt på ambulanser

Drygt var tredje ambulans i Uppsala fick underkänt av Bilprovningen under 2011.

7 januari 2013 16:18

–  Sannolikt handlar det om övningsfordon som inte används i utryckningen, säger Erik Nilsson, biträdande chef vid ambulansverksamheten i Uppsala.
36 procent av ambulanserna i Uppsala län fick underkänt med krav på efterkontroll under 2011. Siffran är den näst högsta i landet och omfattar 36 fordon. Det visar statistik från Bilprovningen. Men enligt Erik Nilsson är siffrorna missvisande.

Han hänvisar till uppgifter som verksamheten tagit fram för de ordinarie utryckningsfordonen. Av de tolv ambulanser vid stationen i Uppsala som Bilprovningen kontrollerade i fjol ska elva ha gått igenom utan anmärkning medan den tolfte haft fel på en dimstrålkastare.
–  Därutöver har vi en rad uttjänta ambulanser som vi övar exempelvis halkkörning på och inte använder för patienttransporter. Dessa kan det säkert vara fel på ibland, säger Erik Nilsson.

Någon djupare analys gick inte att få fram under måndagen.
Ambulansverksamheten i Östhammar rapporterar att inget av deras tre fordon fått några nedslag 2009 - 2011. I fjol prickades en Östhammarsambulans av Bilprovningen, det ska då ha gällt fel på parkeringsbromsen och en strålkastare.
Ambulanser får oftare anmärkningar av Bilprovningen jämfört med utryckningsfordon inom polisen eller brandkåren.
–  Ambulansen är den enda utryckningsverksamhet som är konkurrensutsatt. Det kan ha lett till en prispress vilket skulle kunna vara en förklaring, menar Erik Nilsson.

I Uppsala län förekommer dock ingen konkurrensupphandling av ambulansverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!