Färgglatt på Smedsgränd

Under tisdagen tillkom nya inslag i Uppsalas stadsbild, när studenter vid SLU:s landskapsarkitektutbildning ställde ut sina konstnärliga projekt.
För dagen har Smedsgränd smyckats med färgklickar i grälla färger.

8 november 2011 12:11

Andraårsstudenterna vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, fick i uppgift att skapa ett oväntat möte. Och för en del av de Uppsalabor som promenerar längs Smedsgränd denna tisdagsförmiddag, verkar mötet med installationen väcka nyfikenhet. En dam stannar och fotograferar, medan en förbipasserande man känner på materialet snabbt innan han skyndar vidare.
Det är studenterna Hanna Johansson, Bea Hult, Marie Britzne och Mimmi Wester som ligger bakom projektet.
– Det är som ett jättestort bus, förklarar Bea Hult.
De har utgått ifrån orden mjukt, organiskt och färgglatt men tanken har aldrig varit att pynta stråket. Snarare är meningen att skapa kontraster mot den matta, naturfärgade tegelväggen.

Det är inte heller själva resultatet som är det viktigaste, utan designprocessen och diskussionerna på vägen.
 – Jag har lärt mig att våga vara fri med idéer och tankar. Även om något låter helgalet så kanske det leder fram till något, säger Mimmi Wester.
De fyra studenterna har använt sig av frigolit, ett material som inte är för tungt att hänga upp längs fasaden och som dessutom är lätt att forma till de organiska former som studenterna har satsat på. Men det var inte helt lätt att hitta tillräckligt mycket material till projektet.
– Vi har varit runt hela staden och tiggt, det har varit ett jobb i sig att hitta material, säger Bea Hult.

Förutom installationen vid Smedsgränd finns sju andra projekt att skåda under dagen, exempelvis har ett stort Alfapet byggts upp vid Centralstationen. En karta över installationerna finns på SLU: s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!