En varg i Sunnersta?

Flera personer säger sig ha sett en varg i närheten av Knivsta under helgen. Och på söndagsmorgonen såg Karin Sahlström ett varglikt djur vid Sunnersta kyrka. Länsstyrelsen kommer inte försöka spåra djuret.

26 februari 2012 10:38

Klockan halv tio på söndagsmorgonen tittade Karin Sahlström ut genom fönstret och såg djuret som enligt henne såg precis ut som en varg.
– Den var stor och kraftig och verkade skygg, stannade upp ett litet tag i skogsbrynet och försvann sedan in vid löpspåret i skogen. Det fanns ingen människa i närheten, säger hon.

Flera vargobservationer har kommit in under helgen, både till Uppsalapolisen och länsstyrelsen i Uppsala län. En person har rapporterat till länsstyrelsen att en varg ska ha rört sig på ett fält öster om E4, cirka två kilometer söder om Knivstaavfarten vid 14-tiden på lördagen. En annan person säger sig har sett en varg i Alsike Ekeby vid 7-tiden på söndagsmorgonen. Enligt polisen har två av varandra oberoende personer sagt sig ha sett en varg i Sunnersta under söndagen. Vargen ska ha korsat Vårdsätravägen i riktning mot Lurbo.

Kjell Eriksson, som bor på Älgboda gård i Knivsta, fotograferade spåren efter djuret. Enligt honom var de cirka 12 centimeter breda och 14-15 centimeter långa.
- Min granne såg något stort grått komma småspringade på åkern mellan våra gårdar i går (läs lördag). Han släpper in sin hund och åker fram med bilen för att se om det verkligen är en varg och kommer så nära som 25 meter innan den vänder och springer in i skogen, säger han.

Kjell Eriksson misstänker att det kan vara vargtiken i Rialareviret. Vargtiken saknas sedan i början av februari och länsstyrelsen har gjort flera spårningar för att försöka hitta henne men endast hittat spår som bedömts tillhöra hanen och de två valparna.
Enligt Johan Månsson, rovdjursexpert på länsstyrelsen i Uppsala län, är det inte inte troligt att det är Rialatiken.
- Nä, det är absolut inte hon. Hon skulle inte lämna sitt område, säger han.

Han har studerat bilder på avtrycket som djuret lämnat, men säger att det är omöjligt att avgöra om det är en hund eller en varg. Eftersom det inte finns någon snö går det heller inte att spåra djuret.
- För att avgöra om det är en varg behövs ett foto på själva djuret.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!