En instruktionsbok för jubileer

Hallå där, Peter Stjernström, författare till den nyutgivna boken Ung man fyller 300 år, en bok om Linnéjubileet 2007.

24 juli 2009 22:00
Varför behövs denna bok?
- Den behövs för att Linnéjubileet inte bara blickade tillbaka till en tid med perukklädda herrar utan det var ett firande som blickade framåt. Det var meningen att ungdomar skulle aktiveras och bli nyfikna på naturvetenskapen och forskning och det lyckades jubileet med. Det var kul att vara med och dokumentera detta.

Varför är det så viktigt att unga blir intresserade av naturvetenskap?
- För att det är vår framtid och jag tror att det är detta som kommer rädda jorden. För mig räcker det om en enda person som läser boken väljer att ägna sig åt naturvetenskaplig forskning, det skulle vara fantastiskt. Det är viktigt att naturvetenskapen får en hjälteroll.

Om du fick träffa Linné i dag, vad skulle du prata med honom om?
- Jag skulle prata om hans gudstro och hur han ser på skillnaden mellan naturvetenskapen och tron. Sen skulle jag vilja ha hans bedömning av klimathotet och hotet som utarmar våra arter här på jorden. Han var världens första ekolog utan att begreppet fanns.

Vem tycker du ska läsa boken?
- Människor som tänker att de ska arrangera ett jubileum av något slag. Det är en instruktionsbok för att skapa jubileum och sen lär man känna Carl von Linné på köpet.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!