Dödläget kan lösas

Direktupphandling av canceroperationer kan lösa dödläget mellan Uppsala Cancer Clinic och Akademiska. Förhandlingar pågår i ”god” anda.

3 mars 2013 10:04

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att landstinget ska ta fram ett underlag för att kunna direktupphandla de bukhinneoperationer vid UCC som kan bli nödvändiga. Först måste dock UCC och Akademiska upprätta en avsiktsförklaring som godskänns av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.
Enligt styrelsens ordförande Anna-Karin Klomp (KD) pågår förhandlingar mellan parterna.
– Vi har haft ett möte i förra veckan och ett i dag så förhandlingarna går sakta framåt. Under tiden vill vi förbereda möjligheten att handla upp verksamheten. Vi vill att patienterna ska kunna utnyttja UCC:s verksamhet som är mycket kvalificerad. Men allt beror på innehållet i avsiktsförklaringen, säger hon.

Är ett krav att UCC flyttar sin verksamhet till Akademiska?
– Ja, och det kommer att ta tid. Den utredning som gjorts visar ju att tillgången till den specialistvård som finns Akademiska är avgörande för patientsäkerheten. Det finns en del sällsynta komplikationer som kan inträffa vid operationerna som kräver back-up. Den har Akademiska, säger Anna-Karin Klomp.
Hon är övertygad om att förhandlingarna leder till ett avtal. Om den innebär att Akademiska lägger ner sina bukhinneoperationer är dock oklart.
– Det ingår i förhandlingarna. Tanken är att Akademiska och UCC ska ha ett nära samarbete. Samtidigt så måste vi kanske ha kompetensen kvar inom landstinget. UCC är ju ett privat företag som kan flytta sin verksamhet om de vill. Men hur det här ska organiseras vet jag inte idag, säger Anna-Karin Klomp.
Den rödgröna oppositionen är kritisk till upphandling.
– Sjukhusdirektör Lennart Persson sade under den föredragning vi haft att Akademiska inte har behov av att handla upp. Akademiska har full kompetens att klara operationerna säger deras experter. Utifrån det perspektivet så ser jag inte behov av att handla upp, säger landstingsrådet Johan Edstav (MP).

UCC:s kirurgi anses ju vara bättre än den patienterna kan få på Akademiska?
– Vissa anser det, andra inte. Vi som lekmän måste ju förlita oss på sjukhusledningen och den kompetens som finns på Akademiska, annars underkänner vi ju dem och det är det som Alliansen gör om de börjar direktupphandla, säger Johan Edstrav.
UCC är i dagsläget sparsamma med kommentarer. Bolagets vd, Susanna Svahn, säger dock att förhandlingarna sker i god anda.
Politikerna hoppas kunna ta beslut om upphandling i slutet av mars eller senast i slutet av april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström