De vill ha en dialog med landstinget

I flera nätter har nu ungdomar övernattat i en stor avställd landstingslokal på Ulleråker, som en manifestation emot brist på bostäder och samlingslokaler i Uppsala. Landstinget har gjort en polisanmälan om olaga intrång.

19 april 2010 12:48

Solen värmer utanför ingången till lokalen på Bernard Jacobowskys väg på Ulleråkersområdet. På gräsmattan avslutar de boende ett morgonmöte där dagens måsten planeras. I huset, som tidigare använts av barn- och ungdomspsykiatri, är det råare och kallare än ute.
- Men vi sover nära varandra för att hålla värmen och det går jättebra, säger Maral Parastou.

Det var i helgen som den sammanslutning som kallar sig Kvarteret Kajan gick in i lokalen, som redan stod öppen, och slog läger där. I natt sov ett 30-tal personer i huset. Gruppens företrädare betonar att det råder alkohol- och drogförbud, och att rökning inte är tillåten, och att man inte tolererar någon åverkan på byggnaden.
De säger själv att de "öppnat upp" lokalen för allmänheten, någon annan skulle kanske kunna kalla det en husockupation. Förutom att sätta fingret på bostadsbristen vill Kvarteret Kajan markera att det råder brist på lokaler för umgänge, där man inte förväntas konsumera samtidigt.

Redan har man gjort en konstutställning av material som fanns i huset, som rörande teckningar av barn som varit under utredning inom psykiatrin. Nu planerar man för grillfest, brännbollsturneringar, musikkvällar, poetry slam, och så vidare. Alla som vill är välkomna, och redan har många besökare dykt upp, en del med kaffetermosar, liggunderlag eller filtar, berättar Maral Parastou. Men några som inte dykt upp än är landstinget.
- Vi har försökt att få till stånd en dialog om huset. Det är slöseri att det bara står tomt. Men vi har inte hört någonting än, säger Maral Parastou.

Landstinget har gjort en polisanmälan om olaga intrång. Enligt Christer Nordström på Uppsalapolisen kommer polisen inte att agera i dag.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri