De räddade tvååringen

På torsdagskvällen berättade hjältarna själva om den dramatiska händelsen i Fyrisån.

19 september 2013 21:14

Cathrin Levander och Tobias Jakobsson dök flera gånger men hittade inte barnet som hade ramlat i Fyrisån. Till sist hittade de tvååringen i en barnvagn på botten och lyfte upp hela vagnen. Det räddade mirakulöst pojkens liv.

Det var vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen som kaos utbröt i Stadsträdgården, vid Flustret, intill Fyrisån. En man simmade i panik runt och skrek på hjälp, samtidigt som han letade efter sin son som satt fastspänd i en barnvagn som rullat i ån.

Första utomstående på plats var Tobias Jakobsson, föreläsare i biologi vid Uppsala universitet.
– Jag hörde en man som skrek ”Hjälp! Min son, min son! ” så jag klädde av mig och dök i och började leta. Sedan blev det ganska rörigt, ganska snabbt, säger han.

Vattnet var grumligt, sikten mycket dålig och det var cirka två och en halv meter ner till botten. Samtidigt visste inte Tobias Jakobsson var han skulle leta.
– Efter ett par dyk tänkte jag att den här uppgiften är omöjlig, sedan kom Cathrin (Levander, reds anm.) och hoppade i vattnet också, säger Tobias Jakobsson.

Cathrin Levander arbetar som polis i Stockholm till vardags, men var på utbildning i Uppsala och var ute på en löprunda i Stadsträdgården när hon upptäckte pappan och Tobias Jakobsson i vattnet.
– Jag ville inte hoppa i, men jag tänkte att jag måste. Från polisen är man van vid att agera och ta beslut snabbt. Man kan inte vänta som polis, det hade jag nytta av här, säger hon.

Tillsammans började de båda närma sig barnvagnen och den tvåårige pojken. Allt tack vare pojkens några år äldre syster som stod vid sidan om och pekade åt Cathrin Levander var hon skulle dyka.
– Dottern var lugn, men chockad och orolig. Pappan var stressad och chockad och skrek samtidigt som han försökte hitta sin son i vattnet, säger Cathrin Levander.
– Tack vare att dottern sa var hennes bror var kunde vi hitta honom.

Cathrin Levander hittade sedan någonting med fötterna, och de båda dök ner tillsammans. Det som de först trodde var en cykel visade sig sedan vara en barnvagn och de insåg då att barnet satt fastspänt där i. När de efter ett tag lyckats få upp barnvagnen till ytan stod tre personer redo att lyfta upp den. En av dem var läkare och kunde ge hjärt- och lungräddning direkt. Tvååringen andades då inte och var inte vid medvetande.
– Det tog säkert fem minuter innan vi fick upp tvååringen ur vattnet, säger Tobias Jakobsson.

Varför barnvagnen rullade ner i Fyrisån är ännu oklart. Polisen har inte kunnat höra pappan, som inte är misstänkt för något brott, då han fortfarande är mycket skärrad och chockad efter det inträffade. Tvååringen har fått lämna intensivvårdsavdelningen och vårdas nu på en annan avdelning. Hans skador beskrivs som lindriga.

Kenneth Larsson, även han polis, hjälpte till från land och såg Tobias Jakobssons och Cathrin Levanders räddningsarbete.
– En riktig hjälteinsats, det är riktigt imponerande. De var så lugna och kommunikativa. Ett skolexempel på hur man vill att det ska gå till, säger han med ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Johansson