Bybor ofta kallsinninga till lustiga ortnamn

Det finns långt mer iögonfallande namn i Uppland än Fjuckby. Men platser med namn som kan ha en obscen tolkning tenderar att inte ha några invånare som kan ta anstöt. Trångpungmyren i Östhammars kommun är just bara en myr. Och ingen har adressen Horkarlsholmen i Sigtuna.

17 december 2006 14:10
Allt beror egentligen på vilka ögon man använder. Börjar man läsa kartböcker och gå igenom orts- och platsnamn med en önskan om att hitta något som kan leda till en viss slags associationer så gör man det. Pungpinan utanför Bålsta låter till exempel inte riktigt klokt ända tills man frågar ortsnamnsforskaren Mats Wahlberg på Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI).
- Det är ett gammalt krognamn som finns lite här och var. Det kommer sig av att det blev tomt i penningpungen när man hade besökt krogen, förklarar han.
Men han tillägger att det faktiskt finns namn som är just vad de utger sig för att vara.
- Det finns till exempel en myr som heter Ballblötan som fick sitt namn för att man sjönk ned så långt när man gick på myren så att man blev blöt ända upp i grenen. Är det lätt obscena namn så är det ofta naturnamn som Rövhålsbäcken och sådant.

Inte ofta som adress
Människor skonas därmed oftast från att ha alltför anstötliga namn i sina adresser. Någon invånare i Fulmyren eller på Stora Fulön i Tierps kommun tycks till exempel inte existera.
- Fast ful användes nog oftast i bemärkelsen besvärlig, otäckt eller jobbigt, säger Mats Wahlberg som dock finner det för troligt att det faktiskt funnits horkarlar på Horkarlsholmen i Sigtunafjärden.
- Ett äldre namn på samma holme är Lusthusholmen så man kan väl tänka sig att det har förekommit någon slags kärleksaffärer där.
Och de invånare som bor på platser som skulle kunna leda till skämtsamma kommentarer verkar oftast inte ha reflekterat så mycket över namnet. Det känns inte alls fånigt att vara listad på fastigheten Fånbo utanför Månkarbo och Kerstin och Lars-Åke Anterwing som är ett av sju hushåll i Dräggesta utanför Enköping tycker det är en mer än dräglig plats att bo på.
- Vi har inte riktigt tänkt så mycket på namnet. Kanske har man hört någon rolig kommentar om det men annars är det lugnt, säger Lars-Åke Anterwing som är mer än nöjd med livet i den lilla byn.
- Vi har bott här i 15 år och det är så härligt lugnt. Ingen stress samtidigt som det är nära till stan. Vi hjälps åt grannar emellan och det är det fina med att bo så här, säger han.

Ingen nöd i Nöden
Att få tag i någon upplänning som har något att säga om sitt orts- eller gårdsnamn är över huvud taget inte så lätt såhär veckorna före jul. Men nöden har ingen lag så vi slår en signal till makarna Allen och Margit Storm - i Nöden i Uppsala kommun på väg ut mot Sävja.
- Det går ingen nöd på oss. Vi har det bra här men till en början ville vi ändra namnet eftersom vi tyckte det var tråkigt. Vi försökte byta men fick avslag och nu tänker vi inte så mycket på det längre, säger Margit Storm.
Gården ingick redan på 1700-talet i en rad gårdar med tillståndsnamn. Glädjen låg närmast stadskärnan och beskrevs som platsen där solen stekte, därefter låg Nöden där jorden inte var så bördig, det blåsiga ängsvaktarbostället Pinan och sist de lugnare Vilan och Lugnet.

Gökabo blev Nåntuna villastad
Men det är inte alla som är lika tålmodiga med de ålderdomliga namnen. Redan innan Fjuckbydebatten skakade Uppland har det gjorts försök att lite i smyg låta de ursprungliga ortsnamnen falla i glömska. Det är ett öde som drabbat Gökabo söder om Uppsala som hux flux förvandlades till Nåntuna villastad när JM Bygg byggde hus där. Något som retat den socialdemokratiska kommunpolitikern Staffan Yngve.
- I kommunala handlingar heter det Gökabo och när jag frågade en tjänsteman på JM om det erkände de att de gjort lite av en kupp. Vad jag förstod var det ordet göka som någon stött sig på.
Han menar att man på det här sättet försökt skyla över det riktiga ortsnamnet.
- Det är någon slags moralisk panik över det hela och jag håller benhårt på att det ska heta Gökabo även fortsättningsvis, säger han.
Att de av Fjuckbyborna som vill ändra sitt ortsnamn skulle få rätt verkar inte heller så troligt om man får tro Mats Wahlberg. Det finns visserligen exempel på byar som fått byta namn. Kräkånger i Västerbotten fick till exempel byta till Lövsele by 1951.
Obehaget ansågs vara som störst för den lilla grannbyn Noret som i en sammansättning kom att kallas Kräkångersnoret.
Men Mats Wahlberg påpekar att ett ortsnamn inte är invånarnas egen egendom utan att det handlar om allas vår kulturhistoria. Generellt tycker han därför att man ska undvika att ändra på namnen.
- Och namnändringar är mycket ovanligt. Det sker ytterst sällan.

Hur kul är det i...

Nöden, Uppsala
Pinan, Grillby, Uppsala
Käringpinan, Teda socken, Enköping
Fånbo, Månkarbo, Tierp
Gomorra, Grillby, Enköping
Bakgöken, Vänge, Uppsala
Skrevträsket, Gräsö, Östhammar
Trångpungmyren i närheten av Stenskär, Östhammar
Horkarlsholmen, Sigtunafjärden, Sigtuna
Fulmyren, Tierp
Fansta, Lövstalöt, Uppsala
Tarv, Knivsta
Fullerö, Uppsala
Dräggesta, Enköping
Farligheten, Örsundsbro, Enköping
Hatet, Skokloster, Håbo
Pungpinan, Bålsta
Gisselby, Österbybruk, Östhammar
Stora fulön, Tierp

Kanske har man roligare i...

Mumsarby, Österbybruk, Östhammar
Gullunge, Rimbo, Norrtälje
Snyggbo, Enköping
Paradiset, Österbybruk samt Grillby och Ullfors bruk
Lustbacken, Enköping
Frossarbo, Björklinge, Uppsala
Lustigkulla, Knivsta samt Enköping


Källor: Gula sidorna, SOFI, Lantmäteriets länskartbok.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Nevelius/Pernilla Sjöholm