Inom barnhälsovården får föräldrar ibland sömnråd som är mycket svåra att följa. Det menar Eva-Lotta Funkquist, som är lektor på specialistsjuksköterskeutbildningen på Uppsala universitet och har forskat på amning och spädbarns sömn.
– Det är inte ovanligt att föräldrar får rådet från vården att barnet ska sova i egen säng. Men hur fungerar det i praktiken om barnet vaknar sex-sju gånger per natt och vill amma? Då är det ju mycket lättare att mamman och barnet ligger i samma säng. Kvinnor behöver råd som gör att de klarar natten, säger hon.
Hon anser dessutom att vården ibland saknar barnperspektivet när de ger sömnråd.
– Det är inte osannolikt att vi i framtiden kommer att skämmas över vilka metoder vi har tagit till för att få barnen att sova.
Den metod Eva-Lotta Funkquist främst syftar på är den som brukar kallas femminutersmetoden, och som går ut på att barnet ska lära sig att somna själv för att inte väcka föräldrarna lika mycket om nätterna. Om det skriker vid läggdags ska en förälder gå in var femte minut och berätta att nu ska barnet sova.
– I metoden ingår att man ska lämna barnet och låta det gråta. Men små barn är inte rustade att klara det, för det de är allra räddast för är att lämnas ensamma. I mina ögon saknar metoden helt barnperspektivet.
Det finns inga egentliga riktlinjer för barnhälsovården att hålla sig till vad gäller barns sömn. På många barnavårdscentraler i Uppsala ger man information om femminutersmetoden eller metoder som liknar den. Ulla Råbock som är BVC-sköterska på Kungsgärdets vårdcentral har jobbat i drygt 30 år med barnfamiljer och säger att metoden hjälpt många förtvivlade föräldrar.
– Det handlar om att barnet ska lära sig somna själv för att både barn och föräldrar ska må bättre sedan. Barnperspektivet kan ju också vara att barnet får det bättre om föräldrarna mår bra och inte är helt uttröttade. Men vissa föräldrar står inte ut med att barnet gråter, och då är ju detta inget för dem. Vi ser alltid till vad som är bäst för varje familj, säger hon.
Men Eva-Lotta Funkquist önskar att barnavårdscentraler i Uppsala skulle se över sina sömnråd. I våras ledde hon en studie vid Uppsala universitet, där 94 nyblivna föräldrar i Uppsala deltog. Hälften av paren fick information om barns behov och barns sömn, medan den andra halvan inte fick information. Resultatet blev att fler föräldrar la sina barn rätt, det vill säga på rygg och inte på mage eller sida, och att fler samsov med sina barn i den grupp som fått information.
– Studien visar också att föräldrarna upplevde informationen som användbar och att de blev positivare till samsovning, säger Eva-Lotta Funkquist.
Den information föräldrarna fick är från en broschyr framtagen av specialistsjuksköterskestudenter i Uppsala, där det bland annat ges råd om hur man samsover på ett säkert sätt med barnet och hur man kan lösa amningen under natten. Broschyren blev klar nu i höst och följer Socialstyrelsens råd för samsovning. Socialstyrelsen håller just nu på att se över sina rekommendationer eftersom en ny studie visar att samsovning kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.
Om det är så vore det väl fel att rekommendera samsovning?
– Vi följer Socialstyrelsens råd. Om de ändrar sina råd kommer vi att ändra i broschyren, säger Eva-Lotta Funkquist.